Hopp til innhold

Skøyteisen er her - men vær forsiktig

NVE advarer mot at det kan være usikker is i lavlandet østafjells. Veldig mange vann har god skøyteis, men den er foreløpig tynn. Spesielt farlig kan det være på dype vann.

Skøyteis på Sjøholt

FLOTT: Skøyting på islagte vann er en naturopplevelse, men det gjelder å bruke hodet.

Foto: Birte Sæterbø

På Østlandet er det nå muligheter for skøyteløping på noen vann i lavlandet, men det er snø på isen de fleste steder, og mange vann har for tynn is. Øst og sør for Oslo kan det bli gode skøyteforhold utover i romjula.

En del vann i Osloområdet har nå fått så mye is at de kan skøytes på. De fleste vannene har glatt og jevn is med god gli, men den er ennå litt tynn.

NVE anbefaler å vente til det er 10 cm solid is. De oppfordrer også folk på isen til å tenke sikkerhet. Ta med et tau eller en kasteline. Det kan hende du må hjelpe andre!

Les også:

Vær forsiktig

Den siste uken har isen vokst et par cm over ca. 200 moh., og særlig vest for Oslo er det nå målt mer enn 10 cm på en del vann.

Men i de samme områdene er det dypere vann, eller vann med strømmer, som har store farlige partier, så man bør gjøre skikkelige forundersøkelser om man ikke er lokalkjent, skriver NVE i en pressemelding.

Is på Femunden

Stålis er den tryggeste og sterkeste isen. Og kanskje den flotteste-

Foto: Joar Elgåen / NRK

Lavereliggende kystnære vann har nesten ikke forsterket seg sist uke, og må ha mer kulde for å nå 10 cm. Du kan se alle isobservasjonene i iskartet. Generelt er det tryggest isforhold på små vann uten store gjennomstrømmende elver, og som ligger skjermet for vind.

Under snøen

Det har falt noen cm tørr snø de siste døgnene i høyden som ikke bare gir tråere skøyteis, men også isolerer svært godt mot videre isvekst. Det som gjør dette spesielt farlig er at det var store områder som isla seg rett før snøfallet, og som derfor har svært tynn is under snøen.

Når man går på skøyter må man stole på egen vurdering. Mange går i den fella at man ser skøytere på en del av isen, og dermed tror at hele isen er trygg.

De kan dessuten være utstyrt med sikkerhetsutstyr og tørre klær, samt isstaver som de lett sjekker isen med, og kan derfor ferdes svært nær farlig tynn is.

Senere enn vanlig

Isfiske på Røsvatn.

Isen er også etterlengtet for dem som liker å pilke.

Foto: Trond Volden

Isleggingen i fjellet er senere enn normalt, men grunne vann er nå stort sett farbare over ca. 600–800 moh. Dype vann er derimot isfrie eller har usikre partier. Gjende har så vidt begynt isleggingen, mens Bygdin ennå er under nedkjøling.

Isen i fjellet er også snødekt, men med mer vindpakket snø som ikke hindrer isveksten i samme grad som i lavlandet.

I motsetning til å følge etter skøyteløpere, så kan det være fornuftig å følge et eksisterende skispor når man skal krysse et vann. Snøen under sporet er sammenpresset og isolerer mindre. Isen blir derfor etter hvert tykkere under sporet.

Det meldes fortsatt kuldegrader i innlandet og i høyden. Snøen vil da ikke smelte, men ligge der og bremse isveksten. Det er derfor vel så store sjanser for gode skøyteforhold i lavlandet øst og sør for Oslo hvor snøen kan smelte slik at ny kulde gir isvekst.

Skøyting på speilblanke vann er en stor naturopplevelse, og med isvett og sikkerhetsutstyr blir det også en trygg opplevelse!

Flere nyheter fra NRK Buskerud