Hopp til innhold

Resten av landet vil lære «Konnerud-metoden»

I fjor stod hele Konnerud på hodet i krigen mot brunsneglene, i år kaster resten av Norge seg på.

Brunskogsnegle

Hagelag fra rundt omkring i Norge ønsker å lære av Brede Holst og Konnerud, hvordan man kvitter seg med, eller i hvert fall begrenser, brunskogsneglen.

Foto: Mai-Therese Halle

Dag Imsgard

Dag Imsgard håper de klarer å legge ut sneglegiften i nærmere 3000 hager.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– 8. juni skal vi bruke «Konnerud-metoden» for å bekjempe brunsneglene i Hole og Ringerike, forteller leder i Hageselskapet i Hole og Ringerike, Dags Imsgard.

Det var i juni 2015 at Norges første og største dugnad for å bekjempe brunsneglene ble gjennomført på Konnerud i Drammen. 1500 mennesker var på krigsstien og la ut en giftblanding bestående av blant annet ølgjær fra Aass bryggeri og Nemaslug, et middel som består av levende organismer som bare angriper snegler.

Har det virket?

Fjorårets aksjon ble en suksess, og nå tar både kommuner, hagelag og privatpersoner kontakt med initiativtakeren for å lære den såkalte «Konnerud-metoden».

Brede Holst

Holst betegner fjorårets aksjon som en suksess.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Jeg har hatt en del henvendelser. Blant annet fra Ringerike og Hole. Og så har vi hatt kontakt med et lag i Groruddalen, så begge de stedene har jeg hjulpet med foredrag og veiledning, forklarer Brede Holst, før han også forteller at han har vært i kontakt med hagelag i blant annet Mosjøen og Kongsberg.

– Hva er det de lurer på dem som tar kontakt?

– De lurer jo på om det har virket. Og så lurer de på hva vi praktisk har gjort. Det å bruke åte og tilsette Nemaslug, det er jo ikke en metode som er ferdig beskrevet i bruksanvisninger, forklarer Holst.

Slik så det ut da Konnerud skulle bekjempe brunsneglene:

Bruker rester av ølproduskjon i krigen mot snegler.

Mindre enn før

Han forteller at på Konnerud ser det ut til å gå mot en sommer med mindre brunsnegler enn tidligere.

– Det ser atskillig mye bedre ut enn det gjorde i fjor. Det er slik at en del steder har de knapt nok sett brunsnegler, mens andre steder ser man noen.

10 tonn spesialåte ble spredt i bydelen Konnerud i Drammen.

10 tonn spesialåte ble i juni 2015 spredt i bydelen Konnerud i Drammen

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Gratis til hageeiere

I hagen til Dags Imsgard på Røyse er det ingen brunsnegler å se. Men han er allikevel klar til å gå til krig mot sneglene. Og nå skal metoden testes ut på nøye utvalgte steder. En hel tankbil med den magiske blandingen er bestilt og hageeiere får det gratis. Håpet er at de får lagt ut sneglegiften i nærmere 3000 hager den 8. juni

– Vi regner med da at hver husstand trenger 2,5 til 3 liter av den åten. Det skal holde til å dekke en normal tomt på 700–900 m², avslutter Imsgard.

Flere nyheter fra NRK Buskerud