Hopp til innhold

Stor sjanse for fisk i vannene

LIER (NRK): – Sjansene er gode for både fin ørret og abbor, både i Drammensmarka og Finnemarka, sier Borgar Pedersen i Drammens Sportsfiskere.

Borgar Pedersen, DS

FISKELYKKE: Borgar Pedersen i Drammens Sportsfiskere mener sjansene for å få fisk er gode etter mye fiskeforvaltning og restaurering av vann i skauen. Her ved Garsjø i Lier.

Foto: Rubina Butt / NRK

For en del år tilbake ga sur nedbør flere tomme fiskevann. Effektiv kalking og fiskeforvaltning de siste 40, 50 årene har gitt fisk av god kvalitet i fiskevannene i Drammen og omegn.

– Vi kalker hvert eneste år, og jobber mye dugnad for å spre kalken utover bekker og vann, i tillegg til å ta vannprøver, sier leder i vannmiljøutvalget, og medlem i fiskestellgruppen i Drammens Sportsfiskere, Petter Øijord.

Petter Øyor, DS

Medlem i fiskestellgruppen i Drammens Sportsfiskere Petter Øijord.

Foto: Rubina Butt / NRK

Både Hvalsdammen, Landfalltjern og Blektjern har vært stengt for fiske på grunn av damvedlikehold. Her har det blitt satt ut fisk i seinere tid.

Bedre abbor etter dugnadsjobb

I samarbeid med Lier kommune, Drammen kommune og Statskog, jobber cirka 50 medlemmer fra Drammens Sportsfiskere med å forvalte fiskevannene i Drammen og Lier.

Garsjø

NATURLIG KALKRIKT: Garsjø har naturlig kalkrik berggrunn som vaskes ut i vannet.

Foto: Rubina Butt / NRK

I Garsjø har tusenvis av små abbor blitt fjernet. God tilgang på mat og flere gytebekker gir fort for mye fisk.

Vil stramme inn reglene for å fiske her

– Den abboren som er igjen her i Garsjø har blitt mye større og finere nå. Det samme gjelder ørreten, sier Øijord.

– Vi setter også ut settefisk og bærer fisk fra fiskerike vann til vann med lite fisk, såkalt overføringsfiske. I vann med mye fisk tynner vi ut fiskebestanden. Og så driver vi mye med restaurering av bekker, legger Pedersen til.

Mangler naturlige bekkeplasser

Flere steder må det settes ut fisk på grunn av manglende naturlige gyteplasser for fisken.

– Et stort problem er at mange gamle bekker på skauen har blitt ødelagt på grunn av tømmerfløting. Mange bekker har blitt rettet ut, store steiner er borte og kulper har forsvunnet.

Kart over Fiskevann i Finnemarka

Oversikt over fiskevann i Finnemarka. BLÅTT: Fiskevann, RØDT: Fiske forbudt, GRÅTT: Fisketomt.

Foto: Skjermdump / Finnemarka.com

– Fisken som svømmer opp bekken har dermed ingen sted å gyte, påpeker Øijord.

Ferskvannsfisk full av kvikksølv

I dag settes kortreist fisk ut fra oppdrettsanlegget til DOFA, Drammen og omlands fiskeadministrasjon, på Sjåstad. Settefisken settes ut på høsten som tosomrig og tresomrig ørret.

– Vi ønsker helst å bruke overføringsfisk eller bekkerestaurering, for å få en naturlig produksjon, sier Pedersen.

Krepsdyr og skjell i berggrunnen

Vulkansk område Garsjø

STIVNET LAVA: Garsjø har fortsatt spor etter gammelt vulkankrater, forteller Petter Øijord – Lavaen ser ut den har stivnet i forgårs, og så er den 250 millioner år gammel. Slik fortsetter det nedover i dypet.

Foto: Rubina Butt / NRK

I Garsjø i Lier inneholder store deler av berggrunnen fossile lag av krepsdyr og skjell. Dette gir mye naturlig kalk, som naturen selv vasker ut i vannet. I dette vannet har det levd ørret helt siden istiden.