Hopp til innhold

Nytt studietilbud er svært populært

På Lier videregående skole er det «ja takk, begge deler» ved noen av linjene. De kan gi både fagbrev og studiekompetanse.

Sigurd Bang, Jonas Bakken, Mathea Gundesø og Siri Nordheim

Sigurd Bang, Jonas Bakken, Mathea Gundesø og lærer Siri Nordheim er alle godt fornøyde med det nye studietilbudet.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Jeg valgt den linja fordi jeg syntes det virket spennende. Og så var jeg interessert i å komme meg ut i arbeid og prøve arbeidslivet litt.

Det sier Sigurd Bang.

To dager i uka jobber han hos slangeprodusenten Tess i Lier. Tre dager i uka følger han teoriundervisningen i klasserommet.

– Det er for å få forandring i hverdagen. Nå har jeg gått ti år på skole og bare sittet inne hele tiden. Det var godt med en forandring, sier Bang.

Lønnet arbeid

For på Lier videregående skole er det «Ja takk, begge deler» hvis man har valgt studieretningene helse og oppvekst, eller service og samferdsel. Etter fire år har elevene da oppnådd både fagbrev og studiekompetanse.

De første to årene jobber elevene to dager i uka og har tre dager på skolebenken. De to siste årene i studieløpet er opplegget motsatt. Og jobben de gjør ute i bedriftene er lønnet.

– Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle velge. Jeg hadde lyst til å gå service, men ville ikke bli låst til noe. Så jeg var åpen for alt, sier Mathea Gundesø.

– Du ville ikke gi fra deg muligheten til å få studiekompetanse?

– Nei, jeg hadde lyst på begge deler. Så dette er midt i blinken for meg, sier Gundesø. Hun har kontorjobb hos Buskerud fylkeskommune.

Stor oversøkning

Anne Johanne Guldvik

Rektor Anne Johanne Guldvik sier tilbudet er svært populært.

Foto: Privat

– Jeg har personlig stor tro på at dette er riktig vei å gå. Elevene får veldig god oppfølging på arbeidsplassen. Samtidig som de får studiekompetanse, sier kontaktlærer for elevene på service og samferdsel, Siri Nordheim.

Rektor Anne Johanne Guldvik sier studietilbudet er svært populært og at det har vært stor oversøkning.

– Spesielt på helse og oppvekstfag. Så det er bare de aller beste elevene som kommer inn på dette tilbudet.

Hun mener mange av elevene ved linjene vanligvis ville søkt studiekompetanse, men at de før de kommer så langt gjerne vil ha en praktisk fagarbeiderkompetanse.

– Jeg har begynt å se sammenhengen mellom det vi lærer på skolen og ute i praksisen, forklarer Gundesø.

– Betyr det bedre motivasjon?

– Ja, det var ganske gøy å se at det vi lærer på skolen også gjelder ute i arbeidslivet, avslutter hun.