Hopp til innhold

Kittelsen hylles på Blaafarveværket

220 verker av Th. Kittelsen stilles ut for å markere at det er 100 år siden kunstneren gikk bort.

Kittelsen-utstilling på Blaafarveværket
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Blaafarveværket har laget en helt ny utstilling med 220 av Kittelsens verker. Rundt 1000 mennesker var til stede på åpningen lørdag.

Naturfotograf Arne Nævra er henter inspirasjon fra Kittelsens arbeider.

Naturfotograf Arne Nævra lar seg inspirere av Kittelsen.

Utstillingen heter Kittelsen Norge rundt, hva ligger i det?

– Han brukte hele landet på mange måter. Han bodde flere steder, på Skåtøy, i Lofoten, på Hvitsten og mange år i Eggedal og Sigdal, blant annet. Han betyr mye for det det vil si å være norsk, sier Sverre Følstad, som er kunstnerisk ansvarlig ved Blaafarveværket.

Følstad trekker frem Kittelsens evne til å gi naturen en egen identitet, spesielt innlandsnaturen.

Har samlet over 200 bilder

Blaafarveværket har et permanent Kittelsenmuseum på Koboltgruvene, men siden det er 100 år siden kunstneren døde, bestemte de ansatte på Blaafarveværket seg for å lage et nasjonalt jubileum for Kittelsen.

Sverre Følstad, kunstnerisk ansvarlig, Blaafarveværket

Sverre Følstad er stolt av den nye utstillingen på Blaafarveværket.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Det betyr at det også er utstillinger i Lauvlia i Sigdal, på Nasjonalgalleriet i Oslo og på Nasjonalbiblioteket. I tillegg skjer det mye i Kragerø, Kittelsens fødeby.

– Vi ville lage den store utstillingen med Kittelsen sine bilder og har samlet ca. 220 verk som stilles ut på Blaafarveværket og på Kittelsenmuseet. Det er verker som vi synes presenterer mangfoldet til Kittelsen. Selv om 220 bilder er veldig mye for folk å ta innover seg, er det jo så veldig mye forskjellig den mannen har bidratt med, at vi synes det var viktig å få vist alt dette til de som kommer hit, sier Følstad.

Har noe for alle

– Kittelsen er jo en av de kunstnerne som vi med sikkerhet kan si har noe for alle. Du kan komme 4 år gammel og glede deg like mye over trollet, som en som går på tretti utstillinger i året kan glede seg over hvordan bildet teknisk er utført, sier Følstad.

Følstad mener Kittelsen er en typisk lavterskelkunstner. Han beskriver ham som bred, uten å være banal. Og han håper det er mange som vil benytte seg av anledningen til å se så mange bilder samlet et sted.

– Vi har jo sett de fleste av motivene før i eventyrbøkene, men å stå ansikt til ansikt med originalen, er jo noe helt annet.

Flere nyheter fra NRK Buskerud