Hopp til innhold

Ny straffelov kan gi mildere dom

Festkrangelen for to år siden endte med at en 17-åring døde av stikkskader fra et glass. Etter dommen på sju års fengsel i tingretten, er straffeloven endret. Det er strengere krav til skyld når lagmannsretten starter ankebehandling i dag.

Hjemmefest i Hokksund

Det var på en hjemmefest i dette huset i Hokksund at en festkrangel endte tragisk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I dommen fra januar i år står det at den da 18 år gamle mannen burde forstått at glasset ville knuse, og at slaget kunne få livstruende konsekvenser. Forsvarer Harald Stabell mener hans klient ikke kunne innsett muligheten for at slaget ville føre til at 17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten døde.

Harald Stabell

Harald Stabell mener endringer i straffeloven kan føre til mildere som og lavere straff for 20-åringen.

Foto: Camilla Wernersen

Straffeloven ble endret med virkning fra 1. oktober 2015 og det er den nye loven som legges til grunn når lagmannsretten behandler anken i Drammen tinghus mandag 19. oktober.

– Dette er den første rettssaken hvor den nye straffeloven blir praktisert og kan få betydning for min klient. Endringene er til gevinst for ham som nå kan få en mildere dom og lavere straff.

– Må dømmes som i tingretten

Advokat Niels-Christian Schelver Petersen representerer foreldrene til Jonas Wendelborg Bråten som døde. Han kan ikke se at endringene i straffeloven vil ha noen betydning og mener tiltalte skal dømmes til fengsel som i tingretten.

Niels Christian Schelver Petersen.

Advokat Niels-Christian Schelver Petersen representerer foreldrene til gutten som døde.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Nei, jeg kan ikke se at endringene har noen betydning for straffeutmålingen i denne konkrete saken.

Han sier foreldrene regner med at resultatet blir det samme som i lagmannsretten.

Minnestund for Jonas Wendelborg Bråten

Jonas Wendelborg Bråten (17) døde etter å ha blitt stukket i halsen med et glass på en hjemmefest.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Ja, de er helt klare på det. Når man slår et glass i halsen på noen så er det helt åpenbart at det kan føre til døden.

Bistandsadvokaten sier tida etter rettssaken i tingretten har vært vanskelig og at de gruer seg til ankeforhandlingene når alt kommer opp igjen fra festen i september 2013 der sønnen ble stukket i halsen og døde senere av skadene.

Vanskelig tid

Tida som har gått siden rettssaken i januar 2015, har også vært vanskelig for 20-åringen sider forsvarer Harald Stabell. 20-åringen ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, med bruk av særlig farlig redskap.

– Ja, han synes det er tungt å forholde seg til at han kanskje får sju års fengsel, etter det han mener var en tragisk ulykke.

Ifølge Stabell erkjenner han de faktiske forholdene, men mener han må få en langt mildere straff fordi han ikke kunne vite at glasset kom til å knuse da han slo det mot halsen på 17-åringen.

Og det er akkurat dette med at han ikke kunne vite hva handlingen kunne føre til som nå vektlegges ifølge den nye straffeloven. Tidligere het det at han burde vite, sier Stabell.