Hopp til innhold

Dette er folkehesten i Drammen 2014

Nå kan hvem som helst bli hesteeier, og det for småpenger.

Folkehesten 2014

Kaldblodshesten Nume Elden kan bli din.

Foto: Tove Bø / NRK

Forrige helg ble hesten Yarrah Boko fra Ådal i Buskerud nummer tre i verdens hardeste travløp, Prix d'Amerique.

Nå kan du også ta del i livet på travbanen selv om du ikke har tid eller penger til å drive med hestesporten som koster millioner.

Les mer om det her:

Yarrah Boko Skrev norsk travhistorie

Opplevelse av å eie hest

Drammen travbane ønsker å ha en folkehest for å gi alle muligheten til å få kjenne på det å være hesteeier. Poenget er ikke å satse penger på en travhest, men å oppleve hvordan det er å eie en travhest uten at det skal koste for mye.

Folkehesten i Drammen skal deles på tusen andelseiere. Hittil har flere enn 800 personer kjøpt hver sin andel. Selv om interessen har vært stor er det fortsatt andeler igjen, og hvem som helst kan kjøpe seg inn for en billig penge.

Pål Sem

Pål Sem er andregenerasjons travtrener for hest. Han trener Nume Elden i år.

Foto: Tove Bø / NRK

– Det er for å skape positivitet om sporten vår. Vi vil at folk skal ha muligheten til å oppleve dette på nært hold, sier Pål Sem som trener folkehesten i år.

Prosjeket er satt i gang av det norske travselskap for å fremme interessen for hestesport og rekruttere nye hesteeiere. Tilbudet om folkehest ble startet for tre år siden, og i år er det elleve folkehester i drift fordelt på travbaner i hele Norge.

– Hvem er det som hittil har kjøpt en andel i folkehesten?

– Det er en blanding av folk som allerede er hesteeiere, som synes det er morsomt å være med og gjøre en sosial greie ut av dette. Også er det en del helt nye folk. Felles er at de alle har en viss interesse for hest, og som kanskje ikke helt har turt eller hatt råd til å eie sin egen hest, sier Trond Gravdal, sportssjef ved travbanen i Drammen.

Trond Gravdal

– Jeg håper at interessen for hestesporten vokser, sier Trond Gravdal.

Foto: Tove Bø / NRK

- Du blir ikke rik

– Yarrah Boko vant nesten 1,2 millioner kroner i Prix d'Amerique på søndag. Er det store gevinster å hente for folkehesten Nume Elden?

Nei, det er nok ikke like store gevinster å hente for Nume Elden. Poenget med folkehesten er å fremme interessen for hest og travsporten, og ikke først og fremst å tjene penger, sier Pål Sem.

Men Sem legger ikke skjul på at det er pengepremier i alle travløp.

– Hvis hesten vinner et løp går premien i en pott som deles på alle andelseierne mot slutten av sesongen. Men det er klart at med tusen andelseiere er det ikke store summer å hente.

Sportssjefen Trond Gravdal legger til at du sannsynligvis går i null.

– Du blir nok ikke rikere av å eie folkehesten, men du blir heller ikke fattigere. Realistisk sett tjener du nok inn igjen de få kronene det kostet å bli andelseier, sier Gravdal.

Spenning og hesteglede

Folkehesten

Nume Elden er fire år gammel og veier et halvt tonn.

Foto: Tove Bø / NRKL

Men selv om du ikke blir rik, mener Gravdal du får mye spenning ved å være andelseier.

– Det er jo ekstra gøy å følge med på din egen hest under travløp.

Nume Elden skal vise seg fram på travbanen i løp første mars.

– Han vinner nok noen løp, det er en fornuftig hest som er travsikker. Om den ikke vinner håper vi uansett på fine premier. Elden har stor fart i kroppen til å ha gått så få løp, og vi satser på å heve kvaliteten noen hakk i løpet av sesongen, sier Sem.

På stallen ved travbanen i Drammen treffer vi Vidar Moen. Han har eid femti hester hittil, og er også andelseier i folkehesten 2014.

Vidar Moen

Vidar Moen er en av de hittil 800 andelseierne til folkehesten.

Foto: Tove Bø / NRK

– Jeg vil støtte en god sak. Jeg er på Drammen travbane og har en egen hest jeg trener her selv. I tillegg kjenner jeg Pål, og synes han er en god kar.

Moen mener folk burde kjøpe seg en andel for å fremme hestesporten.

– Det viktigste er å ha interesse for hestesporten. Jeg brenner for hest, ikke for spill, men for hest. Her kan man komme å kikke på hesten og ha en fin opplevelse med det, sier Vidar Moen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud