På en gård i Vestfossen er det meter på meter med bringebærbusker. Ole Petter Letmolie er bærdyrker på gården. Han forteller at de regner med å selge opptil åtte tonn med bringebær denne sesongen.
– Jeg opplever en økning hvert år, og det har jeg gjort i mange år nå. Inntrykket mitt er at flere og flere bruker bringebær til vanlig, og de som er innom her sier også at de bruker det mer, og at de ofte velger bringebær fremfor jordbær, sier bringebærdyrkeren.
– Hvorfor er det så mange som kjøper bringebær nå tror du?
– Mange kjøper gjerne fire eller fem kasser med bringebær, og jeg tror at bringebær har blitt en del av kostholdet til mange, det er ikke lenger bare til syltetøy. Det brukes til smoothie, frokost og kaker, sier Letmolie.
- Les også:
– Andre bruksområder i dag
Det at bringebær har fått andre bruksområder enn bare syltetøy er Anne Marie Skjølsvik enig i. Hun er klinisk ernæringsfysiolog, og er overhodet ikke redd for at nordmenn spiser for mye bringebær.
– Bringebær har i de siste årene fått mange nye bruksområder. Før lagde vi mye syltetøy, mens nå har vi det som topping på grøt, i smoothies eller i youghurt. Samtidig er det flere som kjøper bær når de skal unne seg litt kos, fremfor å kjøpe godteri, sier Skjølsvik og fortsetter:
– Bringebær er en av de matvarene som har høyest antioksidantinnhold. Bæret inneholder mye vitamin C, som er viktig for immunforsvaret vårt. I tillegg inneholder bringebær kostfiber, og en rekke andre vitaminer og mineraler som gjør godt for kroppen.
– Friskt og godt
– Nå skal det bli bringebær, kjempeflotte bær.
Edgar Haugen er på vei ut av butikken Mor Aases Gårdsbutikk på bringebærgården i Vestfossen.
– Det går lite til syltetøy, men barnebarna får mye av det til smoothie.
Haugen innrømmer at han har kjøpt mer bringebær i år enn i fjor.
– Det er jo så veldig god smak på det. Friskt og godt.
Bringebær åpner for mange bruksområder: