Hopp til innhold

Her skal minnesmerket for Utøya ligge

Regjeringen har bestemt at det nasjonale minnestedet etter terrorangrepet på Utøya skal ligge på Sørbråten, like nord for Utvika camping.

Utsikt mot Utøya

Utsikten mot Utøya fra Sørbråten. Her skal minnesmerket etter de som døde på Utøya stå.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg er glad for at vi har funnet et fint og verdig sted for det nasjonale minnestedet, og jeg tror Sørbråten vil bli et godt sted å komme til for å minnes dem som mistet livet, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Noen hundre meter fra veien, fjernt fra biltrafikken, ligger stedet der de som døde på Utøya skal minnes. Tirsdag formiddag er statsråd Rigmor Aasrud her for å offentliggjøre plasseringen av minnestedet. Solen skinner over den lille odden like nord for Utvika camping. Herfra er det god utsikt over til Utøya. Minnesmerket skal være klart i 2015, og planen er at det skal innvies på fireårsdagen etter tragedien.

(saken fortsetter under bildet)

Utsikt mot Utøya

Utsikten fra Sørbråten mot Utøya.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Statsbygg skal inngå en langtidskontrakt om å leie grunnen på stedet. De skal også ha en dialog med Hole kommune om regulering av området. Det vil bli anlagt en gangvei ned til stedet, fra en egen parkeringsplass. Gangveien vil gjøre tilgjengeligheten god, også for rullestolbrukere.

Inviterer kunstnere

Foreløpig er det ikke klart hva minnestedet skal inneholde.

Rigmor Aasrud

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det vil være en konkurranse for hvordan minnesmerket her skal utformes. For de etterlatte som ønsker det, skal navnene på dem som omkom stå på minnesmerket. Så er det opp til kunstnere å komme med forslag til selve utformingen, sier Rigmor Aasrud.

Et eget utvalg vil ta beslutningen om hvilket minnesmerke som skal stå her. Regjeringen ønsker at minnesmerket ved Utøya og i regjeringskvartalet skal ha en sammenheng, og noen av de kunstneriske uttrykkene skal være gjenkjennelige på begge stedene.

Les også:

Flott sted

AUF-leder Eskil Pedersen var til stede i dag. Naturen her minner ham om Utøya. Han er glad for at det nå er bestemt hvor minnestedet skal ligge.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen var også tilstede da plasseringen ble offentliggjort i dag.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det er viktig at vi har et minnested å komme til, og at vi aldri glemmer verken det som skjedde eller de som ble revet bort fra oss. Det er flott utsikt her. Man føler man er nær. Det blir viktig, for da kan allmennheten også komme hit og minnes, sier Eskil Pedersen.

– Kommer du til å bruke dette stedet?

– Ja, det tror jeg absolutt. Det tror jeg også mange av de berørte AUF-erne kommer til å gjøre, sier Pedersen.

Stort behov

Langs veien, like ved Utøya camping ligger et av de stedene som i dag brukes som minnested. Ferske blomster, personlige gjenstander og flagg fra mange forskjellige land ligger på en stein. Det vitner om et stort behov for et sted til ettertanke.

Uansett er de som er til stede i dag, enige om at det er riktig å bruke tid.

– Jeg tror det må ta så lang tid, selv om jeg skulle ønske at det sto klart allerede. Men først må man velge et fint sted, og så tar det tid å utforme et fint minnesmerke, sier Eskil Pedersen.

Minnestedet etter Utøya-tragedien skal ligge her på Sørbråten.

Eskil Pedersen ved minnestedet. Foto: Jan-Erik Wilthil.

Rart å komme tilbake

For AUF-lederen er det viktig at vi aldri glemmer det som skjedde, og han tror minnestedet vil bli brukt i mange generasjoner.

Hans egne minner fra Utøya, setter uansett preg på dagen.

– Det er alltid litt rart og trist å komme til dette området. Men i framtida så vil det være trygt og godt å kunne være her. På dette stedet kan vi være nær Utøya og minnes de som ble drept, sier Pedersen.

Vil bli brukt

Nasjonal støttegruppe for de etterlatte er også med på markeringen i dag. De etterlatte er glad for at valget falt på Sørbråten.

John Hestnes

John Hestnes mistet en av kollegaene sine i regjeringskvartalet.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Her har vi en plass som det ikke er så mye støy. Vi har nærhet til Utøya, og vi kan lage en fantastisk plass oppe på haugen her, sier John Hestnes fra støttegruppa.

– Kommer det til å bli brukt?

– Ja, jeg tror det kommer til å bli veldig mye brukt, særlig av pårørende og etterlatte. Men vi får tilbakemeldinger fra hele verden, og alle er opptatt av hvor minnestedet skal være og når det kommer, sier Hestnes.

77 personer døde

69 personer, de fleste av dem AUF-ungdommer på sommerleir, ble skutt og drept da Anders Behring Breivik tok seg ut til øya 22. juli 2011. I tillegg ble åtte personer drept av bomben han plasserte i regjeringskvartalet i Oslo tidligere på dagen. 24. august i fjor ble Breivik dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene. Dommen ble ikke anket.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.