Hopp til innhold

Lager Norges beste kjøttsuppe

Arild og Sissel Overn fra Overn gård i Åmot gikk i helgen av med seieren i NM i suppekoking på Rauland.

Elgsuppe fra Modum

Arild Overn er godt fornøyd med sin elgsuppe.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

I helga ble Sissel og Arild Overn fra Åmot kåret til Norges beste kjøttsuppekokere.

NM i kjøttsuppe ble arrangert av Raulandakademiet og Sissel og Arild pakket ned kjeler, kniver og ingredienser og tok turen til Telemark. Og sannelig, ekteparet fra Overn gård gikk rett til topps hos fagdommerne som slurpet seg gjennom bedømmingen.

Suppen som var vinneren var elgsuppe fra Modum med eggboller fra Frafjord.

Inviterte bygda på mat

Ekteparet Overn startet med mat da de overtok gården Overn gård i Åmot. Sissel er lege og Arild har jobbet som rekrutterer i mange år, men da de overtok gården imot dukket spørsmålet om hva de skulle gjøre med alle bygningene opp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ekteparet Overn

Arild og Sissel Overn er norgesmestere i suppekoking.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Første helgen inviterte vi hele bygda på mat. Det kom vel rundt 70 stykker, og vi serverte tradisjonell ertesuppe. Og da var det i gang. Vi er over gjennomsnittlig interessert i mat og liker matbesøk, så hvorfor vi tenkte hvorfor ikke bruke bygningene til restaurant, sier Arild.

Overn bruker alltid råvarer fra lokale produsenter, og for han er det spesielt viktig.

– Alt vi bruker er økologisk, og vi er veldig opptatt av kortreist mat og lokal tilknytning. Både grønnsaker, kjøtt, og øl og vin er fra nærområdet. Og det er vi opptatt av at det skal være.

Gode råvarer

Kortreiste og gode råvarer er viktig, sier Arild Oving

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Vi mener for det første at økologiske råvarer har sterkere og mer konsentrert smak, og vi mener at mat og vin smaker bedre der den hører hjemme.

– Jeg er sjefen på kjøkkenet

Det er Arild som er den store kokken, både i restauranten og på hjemmebane skal vi tro Arild.

– Det er jeg som er sjefen på kjøkkenet hjemme, jeg tror jeg kan si at fra Sissel og jeg traff hverandre så er det jeg som har laget middag så å si hver dag. Og vi har vært sammen i 20 år.

Sissel på sin side er flittig medhjelper og har ansvaret for å skape rammen rund måltidet.

– Vi kjøper gammeldags service kjøpt på bruktbutikker og loppemarkeder og dekker på med det. For det er litt koselig at når man skal spise god mat at det ser litt hyggelig ut også. Maten må se god ut og bordet må se hyggelig ut, sier Sissel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stemning er viktig

Rammen rundt måltidet er Sissel Overn sitt ansvar. Levende lys og koselig servise er viktig faktorer.

Foto: Christina Honningsvåg / NRK

Elgsuppe med eggboller

Nå har matlaging på gården ført til norgesmestertittelen i suppekoking. Men det var ikke de selv som meldte seg på, forteller Arild.

– Vi ble faktisk påmeldt av et vennepar av oss som mente dette var en god utfordring for oss. Oppgaven var å lage tradisjonsmat, men med en ny vri, og nye elementer, og det klarte vi.

Resultatet og NM-vinneren ble Elgsuppe fra Modum med eggboller fra Frafjord.

NM-tittelen kom litt overraskende på både herr og fru Overn.

Elgsuppe fra Modum

Suppen som nå er kåret til Norges beste kjøttsuppe.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Det var gøy, men ganske overraskende. Spesielt fordi den siste dommeren ikke kom før suppa nesten var tom, så vi måtte lage litt ekstra, og den ble jo selvsagt ikke så god som den andre. Men det var moro og det var et flott arrangement, sier Sissel.

Vant publikum

Ikke bare fikk paret juryens pris, de kom også på andre plass i publikums kåring.

– Det var også stas, særlig fordi vi trodde vi skulle lage noe av det der. Og publikum kom litt tidligere enn det som stod i programmet, og da var jo ikke vi ferdige med suppa vår. Så gikk vi jo også tom for suppe etter hvert, så det var en del som ikke fikk smakt på suppa vår.

–Så at vi kom på en andre plass var egentlig ganske godt gjort, og vi var veldig fornøyd med det, sier Sissel.

– Råvarer er hemmeligheten

Så hva er det med denne suppa som gjør den til Norges meste?

– Det er nok flere grunner til at vi vant. Det ene er at vi har tatt en tradisjonell elgsuppe fra Modum og oppgradert den litt med vår egen vri. Samtidig så bruker vi disse melbollene fra Frafjord. Og så serverte vi den midt imellom de to stedene, og det er sikkert også noe av grunnen, sier Arild.

– Men hovedgrunnen er gode lokale råvarene, uten tvil. Vi har fantastiske bidragsytere i Modum, Sigdal og Krødsherad som leverer topp råvarer til oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lokale råvarer

Lokale råvarer og litt chili er hemmeligheten bak Norges beste suppe.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Familien kan bidra

Det som er fint med denne suppen er at hele familien kan bidra, sier Arild.

– Få hele familien i sving, noen kan skjære opp gulrøtter, noen kan kutte løk, noen kan røre i gryta. Og det er jo også med på å bidra til at hele måltidet blir så bra. Stemningen rundt maten er halve gleden.

Arild mener oppskrifter bør oppfattes kun som grovt veiledende.

– Man skal ikke følge den til punkt og prikke, det viktigste er å smake den til.
Denne suppen er sånn at du ikke må ha i alle ingrediensene. Du kan bytte ut gulrøtter med mer kålrot for eksempel, eller du kan lage suppen helt uten kjøtt hvis du ikke er glad i det.

Arild Overn koker suppe

Arild Overn fra Åmot er Norges beste til å koke kjøttsuppe.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK