Hopp til innhold

Ny og bedre merking av ved

Hvor mye varme får du egentlig ut av en sekk ved? Det er det få som vet, men heretter skal sekken merkes med det antall kilowattimer som veden faktisk inneholder. Prisen blir da per kWh som for strøm.

Innfører bedre merking av ved
Foto: Ingar Andreassen / NRK

Bransjeorganisasjonen Norsk Ved jobber med å innføre et nytt merkesystem for ved. Systemet skal gjøre det lettere for forbrukerne å forstå hvor mye energi man faktisk får når man kjøper ved, og prisen blir oppgitt i kr per kWh. I dag møtes vedprodusenter fra hele Østlandet på Kongsberg for å lære om det nye merkesystemet.

Kurs for vedprodusenter

I dag holder Norsk Ved kurs for vedprodusenter. Målet er å få produsentene til å ta i bruk det nye merkesystemet. (Arkivfoto)

Foto: Øyvind Stranna Larsen / Norsk Ved

Les også: Slik fyrer du billigere og bedre

Mye forvirring

– Prinsippet er at vedsekken du kjøper skal være merket med det antall kilowattimer veden faktisk inneholder, sier Øyvind Stranna Larsen pressekontakt i Norsk Ved. Da vet kunden hva han får, enten sekken inneholder bjørk, furu, gran, or eller osp.

Tore Bogen Dalen 2054 vedmaskin vedproduksjon

Norsk vedprodusenter vil være tjent med et bedre merkesystem, mener Norsk Ved.

Foto: Øyvind Stranna Larsen / Norsk Ved

– Det har vært veldig mange omsetningsformer for ved og dessverre er det mye forvirring ute og går. Fra gammelt av hadde vi favner, nå omsettes ved i sekker, 30, 40, 60, 80 og 1000 liter, osv. Og når sekkene inneholder ulike treslag mister mange oversikten. Dessuten er liter som måleenhet ganske misvisende. Du får ikke 60 liter ved når du kjøper en 60 liter sekk, du får kanskje 36 liter fast masse hvis sekken er pakka godt, sier Øyvind Stranna Larsen.

Se her: – Nei, ikke fyr med denne på peisen

Fukt og vekt

Ut ifra fuktighetsinnhold og vekt kan vedprodusenten bedømme hvor mange kilowattimer veden inneholder. Norsk Ved har utarbeidet tabeller som gir svaret. Dermed kan kunden få en pris per kWh som gjør at ved som brensel blir direkte sammenlignbart med for eksempel strøm. Og det blir lettere å sammenligne pris på ved fra ulike leverandører når de bruker samme merkesystem.

– Dette blir mye mer rettferdig både for vedprodusentene og for kundene, og det viktigste elementet i dette merkesystemet blir pris per kilowattime. Veden skal også merkes med vedslag, fuktighetsgrad og vekt, sier Øyvind Stranna Larsen. I dag holdes det kurs for vedprodusenter i Saggrenda utenfor Kongsberg. Senere skal det avholdes et kurs i Vestfold.

Bransjen sliter: Vedsalget stuper

Frivillig merkesystem

Merkesystemet Norsk Ved vil innføre er frivillig for den enkelte vedprodusenten å bruke. men Øyvind Stranna Larsen tror at etter hvert som kundene oppdager fordelen ved slik merking, vil de foretrekke leverandører som merker varene sine med vekt, fuktighetsgrad og pris per kWh. Da vil systemet forsterke seg og flere leverandører vil velge å bruke det nye merkesystemet.

Øyvind Stranna Larsen

Pris på ved per kWh vil være en stor fordel for kunden, mener Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.

Foto: Norsk Ved / Norsk Ved

Men varmeeffekten av ved vil også variere med hvilken type vedovn man har. Derfor er beregningsmodellen med antall kWh per enhet ved satt ut fra fyring i en moderne reintbrennende ovn.

Øyvind Stranna Larsen tror systemet om noen år vil bli faset inn i hele vednæringen.