Hopp til innhold

Nær 1000 til Utøya

Røde Kors anslår at mellom 700 og 1000 berørte tar turen til Utøya i dag.

Utøya 3

Berørte har strømmet på fra tidlig i formiddag.

Foto: Tove Bø / NRK

Allerede tidlig i formiddag begynte de første bussene å komme, og fergen til Utøya har gått i skytteltrafikk i hele dag.

Les også:

Et 30-talls frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp sto klare for å møte dem og sørge for at arrangementet kunne gjennomføres på en trygg måte.

Utøya 2

Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Folkehjelp er en del av sikkerheten under Utøya-markeringen.

Foto: Tove Bø / NRK

– Det er viktig for oss å skape en trygg ramme rundt markeringen, sier operativ leder i Ringerike og Hole Røde Kors Hjelpekorps, Geir Danielsen.

– Det er derfor vi er her, for å støtte å følge opp alle som trenger det – enten bare ved å være tilstede, eller å bli med dem som trenger å gå til sitt sted og få en stund alene, sier han.

Privat og offentlig markering

Selve minnemarkeringen finner sted klokka 1600, men Utøya har vært åpen i to dager, og alle som er berørt av 22. juli-terroren er ønsket velkommen av AUF. Noen har ønsket å være på øya på det tidspunktet da de mistet sine, andre har ønsket å komme dagen i forveien.

Ved den offisielle markeringen deltar blant annet statsminister Erna
Solberg, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Eskil Pedersen og leder av nasjonal støttegruppe, Trond Henry Blattmann.

Det er siste gang markeringen skjer på Utøya er slik den var da terroren skjedde. Til høsten begynner etter planen byggearbeidet med minnested og nye bygninger.

Les også: