Hopp til innhold

Lei av dårlig mobildekning

Så lenge ordfører Thomas Fosen står i kommunehuset, har han dekning på mobilen. Men drar han noen kilometer ut av kommunesenteret, forsvinner også signalene.

Dårlig mobildekning

Ordfører Thomas Fosen har god mobildekning i resepsjonen sammen med andre kommunale ansatte. Men beveger han seg noen kilometer vekk fra sentrum, forsvinner også dekningen.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Innbyggerne i Flesberg kommune er lei av dårlig mobildekning.

Noen må ha mobilen sin i kjøkkenvinduet for å ha dekning, mens andre forteller at de bare har mobildekning i den ene enden av senga. Men trolig må innbyggerne bare leve med forholdene.

(HER KAN DU HØRE HVA INNBYGGERNE I FLESBERG SIER)

Må sette mobilen i vinduet

Lars Simensen gjør seg klar for en ny arbeidsdag som snekker. I dag er mobildekningen brukbar fordi han er i sentrum, men sånn er det ikke hjemme på gården eller på flere av stedene han jobber.

(SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET)

Lars Simensen om mobildekning

Lars Simensen er klar for en ny arbeidsdag. Men mobildekningen er sterkt varierende.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Det er veldig varierende. Her i sentrum er det bra, men bare tre kilometer herfra forsvinner dekningen, forteller Simensen mens han gjør klar verktøyet til dagens oppdrag.

Den varierende dekningen skaper store problemer for bedriften hans.

– Det gjør det ganske tungvint. Jeg driver en håndverksbedrift og får telefoner fra kunder både tidlig og sent, men med dårlig mobildekning må jeg ofte ringe opp igjen eller får ikke ta tatt telefonen i det hele tatt. Det fører til dårlig service for kundene mine, sier Simensen.

Han forteller at en meter kan gjøre store utslag på mobildekningen.

– Jeg har et sted på kjøkkenet der jeg kan sette mobilen for å snakke, men går jeg opp på kontoret i andre etasje, mister jeg mobildekningen, forteller Simensen.

LES OGSÅ: Den siste uken har Modalen vært uten mobildekning i tre døgn. Neste år vil Telenor kutte fasttelefonen

Mange klager

Og klagene på dårlig dekning er mange. En annen innbygger i Flesberg, Ulf Syversen, har tidligere fortalt til Laagendalsposten at han kun har dekning i den ene enden av senga.

Herbjørn Teksle, som jobber på bygdas e-verk, er redd for liv og helse.

– I mitt nabolag har vi handikappede personer som trenger å varsle ved sykdom og alvorlige feil, det er slitsomt å ha det sånn, sier Teksle, som frykter for liv og helse dersom det ikke gjøres noe med dekningen.

Herbjørn Teksle om mobildekning

Herbjørn Teksle er redd for at den dårlige dekningen skal gå utover liv og helse.

Foto: Eirik Haugen / NRK

– Du har jo mange steder også langs veiene der det ikke er dekning. Hvis det skjer en ulykke kan ikke folk få varslet, det er for dårlig i 2014, sier Teksle.

Etter planen skal fasttelefonen forsvinne i 2017, det er tvilsomt om den kan fjernes fordi deler av landet da blir uten telefon.

Ordføreren fortviler

Ordfører i Flesberg, Thomas Fosen, sier de har hatt to møter med Telenor uten resultat og at kommunen ikke har råd til å prioritere utbygging av mobilnettet selv.

– Telenor har ikke utbyggingsplaner de neste årene i Flesberg og den eneste måten vi kan bygge ut mobilnettet på, er et spleiselag. Dette er selvfølgelig ingen prioritert sak i kommunen når du setter det opp mot oppgaver som helse og skole, sier ordføreren.

(Saken fortsetter under bildet)

Ordfører i Flesberg, Thomas Fosen

Ordfører i Flesberg, Thomas Fosen, har hatt to møter med Telenor, så langt uten resultat.

Foto: Eirik Haugen / NRK

Han føler at innbyggerne blir straffet fordi de bor utenfor de store tettstedene og etterlyser handling fra sentrale myndigheter.

– Noen burde se på konsesjonskravene til selskapene. Skal folk bosette seg i hele Norge må også vi få mobildekning, det er en selvfølgelig ting, mener ordføreren.

Mange reaksjoner

Den dårlige mobildekningen har ført til mange reaksjoner. Redaktør Jørn Steinmoen i lokalavisa Laagendalsposten skriver i egen avis at mobildekning må på plass.

– Det handler om liv og helse – både i hytte og heim. Da må nødvendig infrastruktur på plass, skriver Steinmoen om mobildekningen i Flesberg.

Flere nyheter fra NRK Buskerud