Hopp til innhold

Velger rumpefotball fremfor TV og playstation

Frisklivssentralen på Modum har knekt koden som gjør at ungdommer leker seg opp av sofaen.

Ungdom i Modum velger rumpefotball fremfor Play Staton og X-box.

Jubelen står i taket og rumpene er godt planta på gulvet. Ungdommene sentrer, dribler og sparker ballen. I gymsalen på Søndre Modum ungdomsskole kan det først se ut som en helt vanlig gymtime. Men det er bekmørkt utenfor, og det er et stort alderssprik mellom ungdommen som spiller.

En av to slutter med idrett

Den organiserte idretten jakter på talenter, og presset på å vinne skremmer vekk mange unge fra fysisk aktivitet. Aktivitetsleder i Frisklivssentralen, Per Buxrud, synes dette er trist. Han forstår at ikke alle passer inn gymtimen eller vanlige sportsaktiviteter.

– Vi fant ut at omtrent halvparten fra 13 år og oppover ikke driver med fysisk aktivitet. Derfor er det kjempeviktig at den halvparten som ikke har "curlingforeldre", eller at dem som faller fra den organiserte idretten, får muligheten til å holde på med noe, sier Buxrud.

Per Buxrud.

Per Buxrud er aktivitetsleder i Frisklivssentralen i Modum.

Foto: Nora Brønseth / NRK

Derfor startet Frisklivssentralen i Modum "Aktivitet for moro skyld". I oppstarten for halvannet år siden gikk det trått, men nå deltar mellom femti og seksti ungdommer hver uke, ifølge Buxrud.

– Målet at ungdom som ellers ikke er i aktivitet skal komme og ha det morsomt sammen med lek og ballaktiviteter.

Rumpefotball

Det stilles ingen prestasjonskrav, og ungdommene bestemmer selv aktivitetene. Det eneste frisklivssentralen gjør, er å åpne dørene. Buxrud tror oppskriften på suksessen er at tilbudet er sentrumsnært og lett tilgjengelig.

– Vi er der ungdommen er, vegg i vegg med ungdomsklubben. De kommer hit i olabukse for å gjøre det de normalt gjør på en ungdomsklubb, men så blir de lurt inn hit i gymsalen.

Uorganisert idrett

Uorganisert idrett har blitt en kjempesuksess på Modum.

Foto: Tove Bø / NRK


Rumpefotballen er spesielt populær. Her stiller alle likt, uansett ferdigheter og utstyr. De fleste spiller i olabukse og i en slik aktivitet går det ikke an å ta seg selv høytidelig.

Tilbudet er gratis, og ungdommene kan komme og gå som de vil.

– Tenk så gøy det er å kunne leke fritt i en gymsal, det er noe vi voksne også burde gjort også, sier Buxrud.

For moro skyld

– Jeg er ikke så flink til å være i aktivitet på fritiden, når jeg kommer hit syns jeg det er gøy å være med andre enn de i klassen i gymtimen, sier Silje Kragh Vedå (15).

Hun er en av de opptil seksti ungdommene som kommer hit to ganger i uka for å leke og være i aktivitet.

Silje syns det er moro

Silje Kragh Vedå (15) sier hun er den late typen, men liker seg her hvor hun kan gjøre det hun vil.

Foto: Tove Bø / NRK


– Forskjellen på dette og en vanlig gymtime er at her er det mer fritt. Du kan yte ditt beste, men også stå litt i en krok hvis du føler for det, sier Vedå.

Andreas Gulliksen Halvorsen (14) og Emil Paasche (14) er også svært glade for tilbudet om aktivitet for moroskyld. De trenger et alternativ til tv-spilling hjemme.

Se video fra de tre ungdommene i aktivitet her:

– Jeg kommer hit hver uke fordi man må gjøre noe annet enn å sitte hjemme hele tiden. Hvis jeg ikke hadde vært her, hadde jeg mest sannsynlig spilt x-box, sier Paasche.

Halvorsen synes det er bra at fokuset er på lek og moro.

Aktivitet for moro skyld

Andreas Gulliksen Halvorsen (14) deltar ofte på ballaktiviteten.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Jeg syns det er viktig å ikke ha press på seg for å vinne, da er det ikke mange som føler seg utenfor.

Rollemodell for andre kommuner


– Vi er en foregangskommune innen folkehelse. Nå har vi også funnet en form som fungerer forebyggende innen helsearbeid blant barn og unge, sier Jorunn Killingstad, leder for Frisklivssentralen.

Hun forteller at ryktet om det populære tilbudet for ungdom har spredd seg til andre kommuner som lurer på hvordan Modum har klart det.

– Jeg har i møte med andre Frisklivssentraler anbefalt dem å tilby det samme opplegget. Ikke bare fremmer det folkehelse, det er også viktig for å sosialisere ungdommen og forebygge problemer, sier Killingstad.

Hun tror tiltaket også kan forebygge frafall i videregående skole.

– I Modum er det mange som ikke fullfører videregående skole, derfor er dette spesielt viktig, sier Killingstad.