Hopp til innhold

Lavkarbo(n)-betong er det siste nye

Landets første kontorbygg med passivhusstandard ble i dag vist fram. Lavkarbo(n)-betong, treverk og glass er stikkord for Drammens siste skryteprosjekt.

Papirbredden

Nybygget ligger like ved biblioteket og den mye omtalte gangbrua Ypsilon.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Jeg er stolt. Dette er blitt et helt fantastisk bygg, sier Kirsten Heggelund, som er daglig leder i Papirbredden Eiendom.

– Her er det tenkt miljø i alle deler av prosessen. Jeg hadde hørt om lavkarbo før, men aldri om lavkarbonbetong, sier Heggelund, som er sikker på at denne typen bygninger har framtida foran seg.

Stor interesse

Bygginteresserte fra hele Norge hadde tatt turen til Drammen for å få en omvisning på byggeplassen til Papirbredden 2.

Sjelden har det vært større interesse for et uferdig kontorbygg. Hele 130 personer møtte opp for å høre hva som gjør dette byggeprosjektet annerledes enn andre.

Bygget består av to separate bygninger som til sammen omfatter cirka. 23.000 kvadratmeter i passivhusstandard. Byggingen av første del startet høsten 2010, og vil stå ferdig i mai 2012.

Kirsten Heggelund

Kirsten Heggelund, daglig leder i Papirbredden Eiendom, er stolt av Drammens nye skrytebygg.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Flere skrytebygg

Det er Papirbredden Eiendom AS, som er eid av Entra Eiendom AS og Drammen kommune, som står bak det siste tilskuddet til Drammens etter hvert omfattende skrytealbum.

Nybygget ligger tvers over gata for Papirbredden 1, som huser biblioteket og høyskolen, og like ved den mye omtalte gangbrua Ypsilon.

Papirbredden 2

Her kommer snart det andre bygget. Under ligger en parkeringskjeller med plass til 400 sykler.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det er allerede klart at Papirbredden 2 skal huse høyskolene i Buskerud og Telemark, samt Arbeidstilsynet og det farmasøytiske selskapet MSD. Resten av lokalene står leietakerne i kø for å sikre seg, sier Kirsten Heggelund.

Vil ikke merke forskjell

Gjermund Langslet fra Entra Eiendom er prosjektleder. Han sier at de som om noen måneder skal få sin arbeidsplass i bygningen som kan bli et forbildeprosjekt for hele landet, ikke vil merke at lokalene de jobber i er annerledes.

– Vi har prosjektert bygget på en sånn måte at inneklima og arbeidsmiljø skal være fullt ut på topp sammenlignet med normal kontorstandard.

– Hva er da forskjellen?

Gjermund Langset

Gjermund Langset, prosjektleder i Entra Eiendom.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Passivhus betyr at det er brukt passive tiltak for å redusere engeribruken i bygget. Det er brukt mer isolasjon i veggene, bedre isolasjon i vinduer, og tekniske anlegg som er mer energieffektive.

Det er dessuten brukt materialer som er valgt fordi de produsert på en måte som gir lavere karbondioksidutslipp. Blant annet er betongen produsert på en slik måte, sier Langslet.

Plass til 400 sykler

Hele planleggingen av Papirbredden 2 er gjennomsyret av miljøtankegang. Det er lagt vekt på at de som skal bruke huset, kan komme seg til og fra jobben på en måte som belaster miljøet minst mulig.

Derfor er det bygd en egen parkeringskjeller for sykler.

– Der er det plass til 400 sykler. Det er egen nedkjøringsrampe, egen garderobe, og heis direkte opp til kontorene. Det er færre parkeringsplasser for biler, men de som er, er godt tilrettelagt for elbiler, sier Langslet.

– Mange av dem som ser seg rundt her, stiller spørsmål om kostnadene. Er det mye dyrere å bygge slik som dette?

– Ja, på noen områder blir det litt dyrere. På andre områder har vi fokusert veldig på å minske materialbruken, så merkostnadene er ikke veldig betydelige. Dessuten får vi støtte fra Enova, så dette er et regnestykke som går opp for oss som kommersiell utbygger, sier Langslet.

Papirbredden 2

Det er lagt vekt på å bruke materialer som er produsert på en miljøvennlig måte.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK