Hopp til innhold

– Blir jeg gravid av å få sæd på låret?

DRAMMEN (NRK): Kunnskapsnivået blant ungdom om kropp og seksualitet er lavt. Nå lanserer helsesøstre i Drammen en ny app som skal gi god og riktig informasjon.

Nina Jabbory, Soroor Talepbur og Gard Høydahl

Nina Jabbory (til venstre), Soroor Talepbur og Gard Høydahl tror appen kan være nyttig.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Helsesøstrene ved helsestasjonen for ungdom i Drammen er overrasket over hvor lite enkelte ungdommer kan om kropp og seksualitet. De har opplevd å få spørsmål som de mener enhver tenåring bør vite.

– Vi tenker det er mye kunnskapsmangel når enkelte tror at de kan bli gravide etter at de har fått sæd på låret, sier helsesøster Sissel Irene Thon.

Mye feilinformasjon

Vibeke Ortun og Sissel Irene Thon

Helsesøstrene Vibeke Ortun (til venstre) og Sissel Irene Thon har fått t-skjorter med bilde av appen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Gjør man et søk på nettet som handler om seksualitet, kjønnssykdommer eller prevensjon, får man opp flere hundre tusen treff. Problemet er at mye av informasjonen kan være feil. Det kan være blogger, diskusjonsfora eller andre nettsider som er basert på egne erfaringer og ikke kvalifisert kunnskap.

Sexologen opplever stadig at enkelte ungdommer er feilinformert.

– Vi har hatt eksempler på at det å måle temperatur er en naturlig prevensjonsmetode som blir anbefalt. Det kan man bruke hvis man ønsker å bli gravid i et fast forhold, men for unge jenter er det høyst risikofylt, sier Thon.

Lanserer sex-app

For å sikre at ungdom får de riktige svarene på det de lurer på, har helsestasjonen og Drammen kommune laget en gratis app om blant annet prevensjon, fysisk og psykisk helse, kjønnssykdommer og seksualitet.

Som de første i landet har de laget en egen ungdoms-app som inneholder fakta, lenker til troverdige nettsider der man kan få svar på spørsmål og kropp og seksualitet og hvordan man skal komme i kontakt med helsestasjonen for ungdom. Appen heter HFU, Helsestasjon for ungdom.

– Er dette en app bare for de ungdommene som er knyttet til helsestasjon for ungdom i Drammen?

– Nei, denne er for alle ungdom som søker svar på det de lurer på, sier helsesøster og sexolog Sissel Irene Thon.

Les også:

Bekrefter behovet

At det er mye feilinformasjon, kan ungdommene Nina Jabbory, Soroor Talepbur og Gard Høydahl skrive under på. De er 17 og 18 år og har selv eksempler på ting de har fått feil informasjon om.

– Mange av venninnene mine snakket om p-piller. De nevnte at hvis du hopper over menstruasjonen en gang eller flere ganger, så blir du aldri gravid. Jeg lurte på om det kunne være mulig. En vanlig helsesøster ville sagt at det var feilinformasjon, sier en av jentene.

Men også for guttene vil en slik app være nyttig.

– I guttegjenger er spørsmål rundt seksualitet et ikke-tema. Det er noe av det vi diskuterer aller minst, sier Høydahl.

Sex-app

Den nye appen inneholder blant annet lenker til sider som gir trygg informasjon.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK