Hopp til innhold

– Russen kan ødelegge hørselen

Vil få vanskeligheter med å høre hvem som ringer.

Russ 2011

Bassen skal gjerne runge, og volumknappen vris til topps når russen skal feste. Sigmund Gudvangen som underviser i audioteknologi ved Høyskolen i Buskerud advarer russen mot hørselskader under feiringen. – Hørselen kan bli så skadet at du får hørsel som en 70 åring, sier han.

Det er siste innspurt i russefeiringa. Denne uka kom det klage på høy musikk fra en russebuss som holdt til på Damtjern i Lier. Leif Helge Røed bor på Tranby, som ligger ca to kilometer i luftlinje fra Damtjern, han hørte musikken godt.

– Jeg ble veldig overrasket når jeg hørte på nyhetene i dag hvor langt unna de egentlig var fra huset mitt. Kjerringa var jo overbevist om at det var fest hos naboen. Vi gikk ut og kikka i 23-tida men vi kunne ikke se noe spor etter verken russ eller fest, men det var dundrende musikk som vi hørte helt inn på soverommet, forteller han.

Røed har selv et tvillingpar som er russ i år.

– De er bare med på noen sånne små russebiler så de fikk ingen preken før feiringa, for jeg syns vi må ha litt tålmodighet med russen. Samtidig syns jeg det blir for ille når de holder på til fire-fem om natta såpass lenge før hovedfeiringa 16.mai.

Bassen bærer langt

Sigmund Gudvangen

Sigmund Gudvangen underviser i audioteknologi ved Høyskolen i Buskerud

Foto: Høyskolen i Buskerud

Sigmund Gudvangen som underviser i audioteknologi ved Høyskolen i Buskerud, sier det er vanskelig å anslå hvor langt lyden kan bære, men langt kan det bli.

– Lydens hastighet er på 340 meter per sekund. Værforhold spiller også inn, for når det er 20 varmegrader ute, som nå, så er hastigheten enda litt høyere. Hvis det på toppen er medvind så kan lyden nå langt, sier han.

Veldig mange kjenner igjen den plagsomme dunkende lyden fra russebussene langt unna. Og det er det en grunn til.

– Det er slik at bassen, den dypeste tonen, er den som bærer lengst. Den har stor bølgelengde og derfor har det ikke noe å si om det er hindringer i veien for lyden. Den snor seg nemlig rundt biler, hus og bygninger. De høye tonene har liten bølgelengde og blir derfor stoppet av hindringer. Så du kan være langt unna med mange hindringer i veien men du kan fortsatt høre dunkingen, forteller Gudvangen.

Hørsel som en 70 åring

Professoren syns det er viktig å påpeke at russen som oppholder seg i busser med høy musikk kan få varige hørselskader.

– Hørselen kan bli så skadet at du får hørsel som en 70 åring. Lyden du utsetter ørene for kan sammenlignes med det som en industriarbeider på skipsverft opplever dersom de ikke har på hørselvern, sier Gudvangen.

Det som skjer er at Cortisorganet i øret blir ødelagt. Det er følehår som er festet til sensorceller i øret. Når de blir ødelagt er det de høye tonene du ikke greier å høre lenger.

– Et tegn på at du hører dårligere og ikke greier å høre de høye tonene er for eksempel når du svarer på telefonen og du ikke greier å gjenkjenne stemmen til en du kjenner. Du hører at noen prater men du hører ikke hvem det er, sier han.

Overraskende få klager

Den siste uken har politiet i Søndre Buskerud fått inn til sammen sju klager på musikk og støy fra russen. Leder for forebyggende avdeling hos politiet i Drammen, Kari Benjaminsen er overrasket over antallet.

– Det er jo minimalt med klager. Vi har bare fått en klage her i Drammen, det er veldig overraskende. Tidligere år har det vært mye verre, da har vi til og med måtte beslaglegge musikkanlegg fordi russen ikke har rettet seg etter politiets pålegg om å dempe musikken, sier hun.

Benjaminsen skryter av både russen og publikum. Hun tror det er to grunner til at det er så få klager.

– Det virker som om russen har tatt hånd om dette problemet selv. De prøver å være steder der de ikke høres så godt. I tillegg tror jeg publikum er tålmodige. Alle har jo vært unge en gang, og mange har også vært russ, jeg tror at folk har dette i tankene når de hører dunkende basslyd, sier avdelingslederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kari Benjaminsen,

Leder for forebyggende avdeling hos politiet i Drammen, Kari Benjaminsen er overrasket over hvor få klager de har fått på russen i år.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Ring når det blir for ille

Likevel påpeker hun at hvis det blir for ille så skal man ringe politiet.

– Når klokka begynner å bli fire-fem på natta og barn våkner av bråket så er det bare å ringe. Eller hvis musikken er rett utenfor vinduet. Det skal være visse grenser selv om vi prøver å være forståelsesfulle, oppfordrer Benjaminsen.