Hopp til innhold

Kan bli både rivning og bøter

20–30 tiltakshavere har enten fått eller er i ferd med å få krav om stans i byggearbeidene i korrupsjonssaken i Drammen. I brevene som er sendt ut varsler kommunen mulig rivning av flere bygg.

Utbyggere møter til politiavhør i Drammen

Flere utbyggere er siktet for grov korrupsjon etter samarbeid med to saksbehandlere i Drammen kommune. Her er to av dem på vei til avhør på politistasjonen i januar. For et titalls tiltakshavere bak en rekke byggesaker varsler kommunen stans i bruk og mulig rivning.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Et dusin personer har hittil fått brev med krav om stans i pågående byggearbeid, stans av bruk eller krav om dokumentasjon som gjør at byggeprosjektet kan godkjennes. 10–20 nye brev som varsler bruksstans og mulig rivning går straks ut i posten, etter korrupsjonsavsløringene i Drammen kommune.

To saksbehandlerne skal ha mottatt flere hundre tusen kroner av rundt 30 utbyggere for å godkjenne byggesøknader. Klager fra naboer og kommunikasjon skal ha blitt holdt skjult fra ledelsen i byggesaksavdelingen av de siktede. Den ene skal også ha tatt betalt for å tegne nye byggetegninger og de siktede skal slik ha bidratt på begge sider av bordet når det gjelder å få bygg og byggetiltak godkjent.

– Må forberede seg på riving

Hilde Haslum

Byplansjef Hilde Haslum sier klagefristen er ute for et titalls tiltakshavere som har fått påbud om stans i bygging og bruk av bygg. Flere titalls nye varsler er nå på vei ut til tiltakshavere etter korrupsjonssaken i Drammen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Noen må forberede seg på krav om riving, sier Hilde Haslum, som leder gjennomgangen av de kontroversielle byggesakene i Drammen kommune.

– I flere av sakene kan noe justering av prosjektet ville være tilstrekkelig.
I andre tilfeller vil dette ikke la seg gjøre, dette kan bety krav om endringer og i verste fall riving, sier Haslum.

Kommunen krever i flere tilfeller stans i byggearbeid, og at bruken av eiendommer som er ferdigstilt opphører inntil tillatelsene er i orden. Manglene er ofte av en slik art at og omfang at igangsettingstillatelse ikke ville ha blitt gitt om forholdene hadde blitt kjent på forhånd.

– En ting som går igjen er at det ikke er noe ansvarlig foretak med tilstrekkelig kompetanse til å gjennomføre tiltakene, og at søknaden også er dårlig dokumentert, sier byplansjef Haslum.

Byggesaksskilt

Flere hundre byggesaker er undersøkt etter at politiet siktet to ansatte ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune for grov korrupsjon.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Mener de ikke har gjort noe galt

Hus i korrupsjonssaken

Et hus som nå kreves revet, ruver i terrenget. Det inneholder en rekke utleieleiligheter.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

NRK har kontaktet flere av tiltakshaverne som har fått krav om stans i bygging og forbud mot bruk av byggene. Ingen vil la seg intervjue i saken. En av tiltakshaverne har advokat på saken og mener han ikke har gjort noe galt. Alt han har gjort er å betale for tegninger fra et firma, sier han.

I ett av tilfellene der tiltakshaveren fikk avslag på å bygge ut boligen med en boenhet fordi tomta var for liten, endte saksgangen til slutt med at det ble bygget et nytt frittstående hus med tre boenheter pluss garasjeanlegg. Dette er langt over lovlig arealutnyttelse, i tillegg er bygget som blei oppført mye større enn nabovarselet som blei gitt. Dette får utbyggeren nå mulighet til å forklare seg om.

Fristen for å svare har allerede utløpt for de første tiltakshaverne. Hvis tiltakshaverne ikke har en god forklaring å komme med, og heller ikke retter seg etter pålegg som blir gitt, begynner taksameteret snart å gå.

– Først får de en tidsfrist for å stanse arbeidet, så begynner tvangsmulktene å løpe for hver dag, sier Haslum.