Hopp til innhold

Juleølet er best i juli

DRAMMEN (NRK): Juleøl som har gått ut på dato er ofte bedre enn resten av juleølet, mener ølkjenner.

Gustav Jørgensen

Gustav Jørgensen er aktuell med boken Øl, vin, mat, der han blant annet skriver om øl til julemat.

Foto: Dag Grundseth / Privat

De fleste forbinder juleøl med ribbe og akevitt, men stadig flere sparer juleølet til helt andre anledninger.

Ølkjenner og forfatter Gustav Jørgensen sier at et vellagret juleøl gjerne skaper en rikere smaksopplevelse.

– Et godt råd er å kjøpe inn en kasse med juleøl nå, og så forsyne seg med en flaske i måneden, utover i året, sier Jørgensen og fortsetter.

– Når du så plutselig jekker den perfekte ølen en vakker sommerdag, så har du automatisk funnet ut hvor lenge du bør lagre juleølet neste gang, forklarer han.

Best før og etter

Bryggerimester Rune Skuland

Bryggerimester Rune Skuland sier at Aass sitt juleøl tåler å bli lagret lenge.

Foto: Andreas Hætta

På Aass Bryggeri i Drammen er de snart ferdige med å produsere årets juleøl.

Bryggerimester Rune Skuland sier at man gjerne kan drikke juleølet deres lenge etter at det har gått ut på dato, uten at det er helsefarlig.

– At juleøl er godt om sommeren er ingen nyhet, men trenden med å lagre juleøl i flere år, det er nok et nyere fenomen, sier bryggerimesteren.

Mikrobryggerier

Jørgensen tror at alle mikrobryggeriene som har vokst frem, har bidratt til å gjøre folk mer lekne og nysgjerrige på hvilke muligheter som ligger skjult i ølflaskene.

– Alt juleøl med høyt alkoholnivå, helst 7–8 prosent og oppover, og som er mørkt, egner seg for lagring, sier forfatteren.

– Men juleøl fra mikrobryggeriene, som ikke er pasteurisert, egner seg ekstra godt, legger han raskt til.

Årsaken skal være at øl som ikke er pasteurisert, er et såkalt "levende" produkt. Dermed fortsetter aromaen i flasken å utvikle seg over tid, i større grad enn i resten av juleølet.

Aass

Siste parti med juleøl er snart sendt ut fra Aass Bryggeri.

Foto: Andreas Hætta / NRK

Vanlig juleøl

Det er for øvrig ikke bare de mørke, sterke, upasteuriserte ølsortene som bør nytes utenom jula, ifølge Jørgensen. Han sier at lyse og lette juleølsorter egner seg like godt til grillmat om sommeren som til ribbe i jula.

– Men aromaen i lettere ølsorter vil ikke ha samme potensial til å utvikle seg ved lagring, sier forfatteren.

Både Jørgensen og Skuland legger vekt på at lagringsforholdene også har mye å si.

– Helst bør juleøl lagres mørkt og ved en jevn kjellertemperatur, avslutter Jørgensen.