Fra 1. januar 2015 ble det lov for norske bærprodusenter å importere jordbærplanter fra EU-land. De kjøper nå frosne planter som plantes ut litt etter litt. Det betyr at jordbærsesongen utvides med flere måneder.
– Plantene lures til å tro at det er vår midt på sommeren. På den måten kan vi høste mer og lenger enn tidligere år, sier jordbærprodusent Simen Myhrene.
Det tar rundt to måneder fra de frosne plantene settes i jorda til bærene er modne.
Myhrene har dyrket bær i såkalte jordbærtunneler i Lier i mange år. Frem til i år har jordbærsesongen vart i rundt seks uker, men i år håper han å plukke jordbær til langt ut på høsten.
Jordbær i september
– For første gang kan vi konkurrere med importbær i den norske sesongen. Det har vi kun klart én uke i juli tidligere. Vi kan gjøre det uten å øke bemanningen ved at sesongarbeiderne blir i inntil tre måneder mot én måned som det har vært.
Lovendringen gjør det også mulig å teste ut andre sorter enn de som har vært på markedet tidligere. Myhrene vil teste noen nye sorter til høsten, men først er det de kjente sortene Sonata og Rumba som gjelder.
– Vi må ikke tukle for mye med den norske smaken, ler Myhrene.
Førstkommende onsdag kommer landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på besøk til jordbærprodusenten i Sylling. I tillegg kommer det rundt hundre jordbærprodusenter fra hele landet for å se på produksjonen til Myhrene.
- Les også: