Hopp til innhold

Inviterer du den kjipe slektningen?

Styres du av ordene "må" og "burde" i julehøytiden er du neppe alene.

Julebord

JUL MED DIN GLEDE: Ikke alle konstellasjoner fungerer like bra i julehøytiden.

Foto: colourbox.com

– Når det gjelder hvem man skal invitere og ikke er jeg stor tilhenger av ikke å lete etter svaret, for det finnes ikke noe svar, sier journalist, lærer og familieterapeut Dora Thorhallsdottir.

Det er vel ingen høytid som bringer med seg så mange dilemmaer som jula. Er du en av dem som styres av ordene "må", "bør" og "skal" i jula er du nok ikke alene.

– Man vet jo godt hvem man vil ha i selskap. Hvis man inviterer mye på grunn av plikt går man på akkord med seg selv. Da mister man både gleden og energien fordi man gjør noe som er feil for seg, sier Thorhallsdottir.

Hør Dora Thorhallsdottirs juleråd HER

Ærligheten forsvinner

Thorhallsdottir råder til å kjenne etter hva man selv vil. Ifølge Thorhallsdottir går det an å si hva man ønsker uten at man er egoist av den grunn.

Konstellasjoner og familier endrer seg. Plutselig sitter man der og skal feire jul med tanta til samboeren til søstera si, eller med foreldrene til svigerdatteren.

Ifølge Thorhallsdottir er det lov til å innrømme at man ikke vil, men dialog er viktig.

– Ordet ærlighet forsvinner litt i jula, men man kan si at "jeg ønsker at bare vi syv skal feire julaften sammen, selv om jeg kanskje virker litt sær eller egoistisk nå". Det er ikke sikkert man får det som man vil blant flertallet, men det er lurt å være ærlig, sier Thorhallsdottir.

Dora Thorhallsdottir

LYTT TIL DEG SELV: Journalist, lærer og familieterapeut Dora Thorhallsdottir, sier det er viktig å lytte til hva man selv ønsker i julen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Veie for og imot

Bruken av ordet "jeg" er også viktig når man skal ta opp vanskelige tema knyttet til jul ifølge Thorhallsdottir.

– Setninger som starter med "du", "man" eller "vi" kan virke provoserende fordi det virker som om man snakker på vegne av det norske folk, sier hun.

Men hun understreker at det er to sider av en sak og at man, selv om det er slektninger man ikke har all verdens til overs for, likevel ønsker å ivareta den tradisjonelle familiejula.

– Men går man veldig på akkord med seg selv må man ta det på alvor, sier Thorhallsdottir.