Hopp til innhold

Ingen har reservert seg mot omskjæringer i Drammen

Ingen på Drammen Sykehus har reservert seg mot å omskjære guttebarn. Men inngrepet byr på etiske utfordringer, sier leger.

Medisinsk utstyr til omskjæring

Det er store forskjeller mellom legene ved sykehusene i Norge når det gjelder å reservere seg mot å omskjære guttebarn. Dette er medisinsk utstyr til å gjennomføre inngrepet.

– Det er et paradoks at det er ulovlig å omskjære kvinner, eller kutte av halen på hunder for den saks skyld, mens det er lov å omskjære guttebarn. Det er et tankekors, sier Tom Henri Hansen, hovedtillitsvalgt for legene i Vestre Viken.

Fra 1. januar i år er det norske helsevesen pålagt å utføre omskjæring av jødiske og muslimske guttebarn. Rundt 2000 gutter blir omskåret i Norge hvert år, og det betyr at urologisk avdeling på Drammen sykehus statistisk kan få ca. 200 omskjæringer i året.

Ingen vil i Nord-Norge - ingen nekter i Drammen

Det har vist seg å by på problemer å innføre retten til å la barnet sitt bli omskåret andre steder i landet. Helse Nord ville tilby rituell omskjæring ved Nordlandssykehuset i Bodø og Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø – men ingen av urologene ønsker å ta jobben.

Men ved Drammen Sykehus har ingen foreløpig reservert seg mot å omskjære guttebarn.

Tom Henri Hansen

Hovedtillitsvalgt for legene i Vestre Viken helseforetak, Tom Henri Hansen, sier ingen kirurger foreløpig har reservert seg mot å gjennomføre omskjæring ved Drammen sykehus.

Foto: Hina Aslam

Det betyr ikke at det ikke diskuteres om dette er riktig å gjøre eller ikke, forteller hovedtillitsvalgt Tom Henri Hansen.

– Barna har ikke mulighet til å gi sitt samtykke, det er stor tvil om det er etisk rett å gjøre dette. Det har vært en diskusjon om det er hygieniske grunner til å gjennomføre omskjæring, om det hindrer infeksjoner eller kreft hos partner i voksen alder, men det er først og fremst kulturelle grunner til at man ønsker å gjøre dette.

– Men vil det ikke være betryggende for barnet, som uansett vil bli omskåret?

– Det er selvsagt mer hygienisk og forsvarlig når omskjæring skjer i regi av helsevesenet, men når man opererer på mange barn så vil det før eller siden oppstå komplikasjoner. Det er ingen garanti for at dette går bra, sier Hansen.

Kravet er at inngrepet skal skje i full narkose, for å gjøre det så skånsomt som mulig. Så langt har det ikke kommet noen forespørsler om å få utført omskjæring ved Drammen sykehus.