Hopp til innhold

Ikke lappen med hasj

Hver uke må politiet i Drammen nekte ungdommer å ta førerprøven fordi de har noe på rullebladet.

Skolebil

Hasjrøyking kan ødelegge drømmen om å være sjef i egen bil.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Cecilie Caspersen

Cecilie Caspersen er helt ukjent med konsekvensene hasjrøyking kan få.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Nei, det visste jeg ikke, for jeg holder ikke på med hasj, sier Cecilie Caspersen.

Hun kjenner flere ungdommer som har fått utsatt førerprøven, men ingen av dem fordi de har blitt tatt for hasjrøyking. Det snakker de aldri om.

– Nei, jeg har aldri hørt om det, sier Caspersen.

Les også.

Kan bli nektet oppkjøring

Forrige uke gikk politiet i Drammen ut på Facebook for å informere ungdom om at hasjbruk kan føre til utsettelse av førerkortet. Hver uke må politiet nekte ungdom å kjøre opp, fordi de har noe på rullebladet. Det er det ikke mange som er klar over, ifølge politiet.

Randi Finnestrand

Hver uke må Randi Finnestrand i Søndre Buskerud politidistrikt nekte ungdom å kjøre opp.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– For førstegangssøkere til førerkort, kan hasjrøyking føre til at de blir nektet å kjøre opp, sier leder for forvaltningsseksjonen ved Søndre Buskerud politidistrikt, Randi Finnestrand.

Hva slags straff du får for å røyke hasj eller marihuana, handler om hvilke mengder du har brukt og hvor mange ganger du har blitt tatt.

– Har du blitt tatt en gang, kan politiet nekte deg å ta førerkort i inntil et år. I alle fall blir det en utsettelse på seks måneder, sier Finnestrand.

Du får ikke godkjent vandel, hvis du har blitt tatt for å røyke hasj eller bruke andre narkotiske stoffer. Også de som allerede har førerkort, risikerer å miste det hvis de blir tatt for bruk eller besittelse av narkotika.

Roter ikke bort sjansen

Cecilie Caspersen skal ikke rote bort sjansen til å få kjøre opp.

– Det føles sikkert ille, så jeg har ikke tenkt å gjøre noe som utsetter sjansen min til å ta førerkort, sier Caspersen.

Hun er i full gang med kjøreopplæringen. Det er dyrt, og det tar tid å få sertifikatet. Planen er å få lappen når hun fyller 18 senere i år.

– Da kan jeg kjøre, i stedet for å ta bussen eller gå, sier Caspersen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud