Hopp til innhold

– Ikke kast søppel i sankthansbålet

Plast, glassfiber og impregnert trevirke bør ikke være i sankthansbålet, men renovasjonsselskap fortviler over seiglivete uvaner hos nordmenn i 2014.

Ellen Svendsvoll i RfD

GIFTBOMBER: I kveld er det mange sankthansfeirende som tenner opp svære bål på norske strender. En god del av dem avgir helseskadelige gasser fra brennende søppel. – Avfall som ikke er av rent tre, skal ikke på bålet, lyder beskjeden fra Ellen Svendsvoll i RfD.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Sola snur, og feiringen av sankthans er på sin plass. I hvert fall for de om lag 15 prosent nordmennene som markerer denne dagen. Bålene er uansett store samlingspunkt for folkemasser hvert år langs norske strender.

Men hva som blir satt fyr på viser seg stadig å være forurensende og helsefarlig gjentatte ganger.

– Selv om folk er blitt mer miljøvennlige, er det nok fortsatt en del som bruker sankthansbålene til å brenne søppel, sier kommunikasjonssjef Ellen Svendsvoll i RfD (Renovasjonsselskapet for Drammensregionen) til NRK.no.

Sankthansbål i Røyken 2014

Sankthansfeiringa, også kalt Jonsmesse, Jons vake eller Jonsok, har sin opprinnelse i den kristne og den folkelige tradisjonen. Her på Hernestangen i Røyken er det gjort klart for bål - uten miljøgiftig avfall.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Les også:

– Gammeldags avfallshåndtering

Før dagens gjenvinningsanlegg kom på plass var båltradisjonen en gyllen anledning til å ta en rydderunde hjemme i forkant av 23. juni. Det var gjerne alt fra gamle båter til avdankede sofaer som gikk opp i røyk på årets lyseste dag. Nå er det et større fokus på tvilsomt treverk.

– Hvis folk har gamle planker og annet trevirke som kan være impregnert, råder vi dem til å heller sortere dette som farlig avfall for å være på den sikre siden.

Les også:

RfD tar imot stadig flere store objekter som folk vil kaste, for eksempel møbler. Men det er fortsatt småting mange anser som avfall, som fort kan havne på bålet. Det vil Svendsvoll ha en slutt på.

– Uansett hva det er snakk om, inneholder røyken fra brennende søppel ofte stoffer som er kreftkremkallende og hormonforstyrrende. Disse gir genfeil og virker negativt på reproduksjon (fruktbarhet, journ. anm).

Lista over hvilke materialer som avgir disse stoffene er omdiskutert, men en ting er sikkert - rent treverk er trygt å brenne. Alt annet bør en unngå, forklarer Svendsvoll.

Rent trevirke er trygt å brenne. Alt annet bør en unngå.

Ellen Svendsvoll / Renovasjonsselskapet for Drammensregionen

Brannvesenet: – Vi må stole på folk

Ifølge brannsjefen i Røyken kommune kan mange ildsjeler mene godt, men gjøre vondt når de forbereder feiringen i strandkanten. En misforstått miljøinnsats kan være å rydde stranda, for så å legge det som har drevet inn på land rett på sankthansbålet.

– Dette kan jo bli tatt ille opp av dem som rydder på strendene, men det er altså lite drivved av rent tre som skylder i land i 2014. Det er heller syntetiske stoffer, som egentlig blir til oljebranner når ilden smelter plast og lignende, sier brannsjef i Røyken, Henrik Trømborg.

Stadig færre forbruksvarer blir laget i ubehandlet tre, til fordel for hel- og halvsyntetiske løsninger. Produktene blir til ingredienser i en giftig cocktail som ligger igjen etter de mange sankthansbålene som brenner seg gjennom juninatta. Dette prøver brannvesenet å få bukt med sammen med andre myndigheter.

Henrik Trømborg

TILLITSBASERT: Brannsjefen i Røyken er klar på at det er holdningene blant folk flest som sørger for god bålkultur uten helseskadelige miljøgifter. - Vi kan ikke kontrollere om alle overholder vilkårene i båltillatelsene vi har gitt ut, sier han.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Politiet har en sentral rolle hvis noen tar seg til rette med å brenne søppel. Vi kan ikke være tilstede for å kontrollere alle bålene, men skjer det grove overtredelser, kan vi i samråd med politiet følge opp de ansvarlige bak slike branner.

Bålrester huser miljøgifter

På Hernestangen i Røyken har det blitt lagt minst to pinner i kors foran årets feiring.

– Det har vært tilfeller med plastbåter og mye rart folk tok med til bålet tidligere. Selv om det er noen år siden jeg så det sist, kom det rivningsmaterieler og møbler som skapte mye røyk. Det skal vi ikke ha noe av, sier Geir Haugen i Grimsrud og Gjerdal vel.

– Søppel skal leveres på miljøstasjon, mens naturlige materialer som brenner opp er det vi bruker, understreker han.

Miljøet kan nemlig fort bli skadelidende, selv om røyken ikke skulle nå lungene dine.

– Vi advarer også mot søppelbrenningen fordi de skadelige stoffene som ligger igjen på bålplassen blir tatt med ut i sjøen av regnvann og forurenser havet, sier Svendsvoll.

– Men det overordnede budskapet her dreier seg om at vi har sluttet å grave ned og brenne opp avfall. Vi sorterer det forurensede vekk fra det som kan brukes om igjen, avslutter hun.

Kasserer Geir Haugen i Grimsrud og Gjerdal vel i Røyken kommune.

Geir Haugen i Grimsrud og Gjerdal vel forteller om plastbåter og andre giftbomber i sankthansbålene for flere år siden. Men han forsikrer alle om at han skiller mellom impregnert og ubehandlet trevirke når han og vellaget byr opp til sankthansfeiring med bål.

Foto: Harald Inderhaug / NRK