Se minnemarkeringen på nett-TV

AUF-leder Eskil Pedersen åpnet Utøyaarrangementet med ett minutts stillhet kl. 1358. Fra talerstolen på scenen ba han alle AUF-erne reise seg. Og i ett minutt hedret de fremmøtte de døde før arrangementet fortsatte med sang fra Renate Tårnes. Hun sang de samme to sangene som hun gjorde i fjor da leiren ble åpnet.

Allsang i bakken

I bakken foran scenen på Utøya sitter hundrevis av ungdomspolitikere fra AUF. Mange av dem er rørt og beveget, men også smilene er fremme når Renate Tårnes fra scenen sier at det er flott å være tilbake på Utøya, og forlanger at alle synger sammen med henne i låten ”Idyll”.

Jens Stoltenberg går ombord i båten - Statsminister Jens Stoltenberg og den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt på vei til Utøya. - Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg og den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt på vei til Utøya.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Sammen med statsråder, ledelsen i AUF og Arbeiderpartiet er den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt og den tidligere lederen for Socialdemokratarna i Sverige, Mona Sahlin.

Da Jens Stoltenberg åpnet sin tale kl. 1420 sa han at det føles godt å komme ”hjem” til Utøya.

– Dere skal vite at hele verden sørger med dere. I fjor på denne tiden stod verden stille. En rolig sommerdag ble forvandlet til et mareritt, sa Danmarks statsminister Helle Thorning-Scmidt.