Hopp til innhold

Graffiti-glede

Graffitikunstnere i Drammen jubler, for i kveld åpner bystyret opp for å tillate kunstformen. Politiet derimot frykter mer tagging.

I kveld åpner bystyret i Drammen opp for å tillate graffiti i byen.

Ronny André Kolås gleder seg over at graffitikunstnerne i Drammen snart kan hente fram sprayboksene på lovlig vis. Foreløpig må han spraye på plast. Foto: Harald Inderhaug.

– Verden er i endring. Dette er et kunstuttrykk, og vi har et graffitimiljø i Drammen som er veldig bra. Da blir det for dumt at vi skal opprettholde en nulltoleranse som ble vedtatt for ganske lang tid tilbake, sier Kristin Haftorn Johansen.

Hun er leder for bystyrekomiteen for kultur og byutvikling. Etter lengre tids diskusjon om de skal tillate graffitimaling i byen, har Høyre-flertallet landet på at nulltoleransen mot graffiti fjernes. I kveld gjør bystyret det endelige vedtaket.

Kristin Haftorn Johansen og Ronny André Kolås

Kristin Haftorn Johansen berømmer Ronny André Kolås for hans kunstverk.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi har lyst til å være en ja-by. Kan vi ikke prøve og se hvordan dette blir? Jeg tror det kommer til å bli kjempefint, sier Haftorn Johansen.

Drammen ønsker å profilere seg som en kulturby, der kulturen skal være en motor i byutviklingen. Nå håper Haftorn Johansen på en mer fargerik by.

– Du kan gå i Pompeii og se at de har tagget der også. Det er jo noen år siden.

– Landets beste graffitimalere

Bystyrevedtaket blir tatt vel imot i graffitimiljøet i byen. For nå trenger de bare en tillatelse fra huseieren, før de henter fram sprayboksene.

– Når vi bare får lov til å starte, skal folk få se hva vi kan. I Drammen har vi landets beste graffitimalere. Men det er det ikke så mange som vet, sier Ronny André Kolås.

Med graffiti som yrke, har tilværelsen hans i Drammen vært vanskelig. For ingen steder har Kolås og hans kompiser fått lov til å utøve sin kunst. Allikevel fikk de lov til å dekorere en vegg i Drammen sentrum. De ventet på at politiet skulle dukke opp og avbryte dem, men det skjedde aldri.

(saken fortsetter under bildet)

Graffiti Drammen

Gjennom prosjektet 'Kunst til folket' brukte Ronny André Kolås sammen med fem andre to dager på å dekorere denne veggen i Nedre Torggate i Drammen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Prosjektet i Nedre Torggate ble gjennomført med huseierens samtykke, uten at han trengte å betale noe for det.

– Vi ville gi mer farger til Drammens befolkning, sier Kolås.

Les også:

Frykter mer tagging

Politiet har lenge vært negative til å slippe opp for graffiti. De mener kunstformen drar med seg andre negative elementer som ingen ønsker skal blomstre.

Dag Ebbestad

Ordenssjef Dag Ebbestad ved Drammen politistasjon.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi er skeptiske til å slippe det fritt. Våre utfordringer er å se skillet mellom graffiti og tagging. Vi vil fortsatt ha en nulltoleranse mot tagging, sier ordenssjef ved Drammen politistasjon, Dag Ebbestad.

For tagging ses på som skadeverk og det er straffbart. Ifølge politiet er det mye tagging i byen, og de ønsker ikke at problemet skal bli større.

– I de ungdomsmiljøene som driver med tagging har det vært utstrakt bruk av rus, sier Ebbestad.

Politiet er redd en tillatelse til graffiti vil bidra til mer tagging. Det har vært deres viktigste argument i diskusjonen som har pågått i lengre tid. De vil allikevel forholde seg til bystyrevedtaket som kommer i kveld.

– Vi får håpe det ikke går sånn som vi frykter. Strengt tatt ville vi helst ikke hatt denne tillatelsen til graffiti, men hvis bystyret vedtar det, så forholder vi oss greit til det, sier Ebbestad.

Mer graffiti

Karin Andersen

– Det var graffiti når jeg var ung også, sier Karin Andersen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Tilbake i Drammen sentrum kommer en godt voksen dame forbi veggen til Kolås. Hun er storveies fornøyd med kunstverket på veggen.

– Ja, hvorfor ikke pynte opp noen av de gamle, fæle bygningene med graffiti, sier Karin Andersen.

– Så du synes ikke dette er stygt?

– Nei, ærlig talt. Ikke i det hele tatt.

Bra for miljøet

Det er vakre ord i Ronny André Kolås sine ører. For han tror drammensere flest vil sette pris på kunsten. Politiets frykt for at det skal bli mer tagging, tror han er ubegrunnet.

– Det vil absolutt ikke bli mer tagging, selv om det blir gitt tillatelse til graffiti, sier Kolås.

– Hva vil det bety for deg med flere lovlige vegger å male på?

– Det betyr mye å få lov til å male i fred, uten å være redd for at det skal ende med bøter og det som verre er. Det vil være bra både for meg og mange andre graffitikunstnere i Drammen, avslutter Kolås.