Hopp til innhold

– Det kan godt hende bandysporten dør ut

Men jeg vil ikke male fanden på veggen, sier lederen for Drammen idrettsråd. Stor mangel på kunstisbaner i kommunen.

Her vil Konnerud bygge kunstisbane

Her vil Konnerud Idrettslag bygge ny kunstis- og kunstgressbane. Men enn så lenge må de vente.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Denne banen er tenkt bygd om til en kunstis- og kunstgressbane. Og vi hadde faktisk håpet med vårt innspill om å få dette med en interkommunal bane, sammen med Sande kommune og Nordre Sande idrettslag, å få dette inn øverst på lista når bystyret vedtok budsjettet for de kommende år. Men så skjedde ikke, sier styreleder i Konnerud idrettslag Geirr Kihle.

Vi står på den eldste kunstgressbanen på Konnerud. Det er kaldt, men ikke kaldt nok til at man har islagt skøytebanen i bydelen. Skal man få til det, må man ha et kunstisanlegg. Og det finnes det bare et av i Drammen, nemlig Marienlyst.

– Det begynte jo med at vi gikk bein av oss for å få is på «Gamle Gress», og da sa vi at vi aksepter at det ikke kan bli is der, men da vil vi ha kunstis ut i bydelene. Og de bydelene som peker seg ut er Konnerud og Øren, forteller leder i Drammens idrettsråd, Jan Rockstad.

– På Konnerud kunne man altså begynt å bygge i 2014, hvorfor blir det ikke sånn?

– Kommunen har lite penger. De skal spare. De har ikke kommet med på prioriteringslista for anlegg i 2014. Det står riktignok i økonomiplanen, men vi er stygt redd for det at det ligger en del anlegg og bygginger foran der som kommunen ønsker å prioritere først, og da blir Konneruds isanlegg skjøvet ut i tid. Når vi vet de kunne startet i 2014, syntes vi det er bittert, sier Rockstad.

Ligger inne i økonomiplanen

Bertil Horvli, byutviklingsdirektør Drammen

Kunstisbane på Konnerud og på Øren ligger inne i budsjett og økonomiplanen til kommunen, sier Bertil Horvli

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Ny kunstisbane på Konnerud og på Øren ligger inne i budsjett og økonomiplanen til kommunen, sier byutviklingsdirektøren i Drammen kommune.

– Det har blitt besluttet gjennom politiske vedtak i økonomiplanen at det skal utredes muligheten for to nye kunstisbaner i Drammen, sier Bertil Horvli.

– Men dette ligger frem i tid. Det blir ingen byggestart i 2014?

– Det som er sagt i flertallsvedtaket er at man har en målsetting om å ta i bruk Øren i 2016 og en målsetting om en oppstart på Konnerud i 2017. Så det er det vi forholder oss til når vi lager et beslutningsgrunnlag for videre økonomiplaner, forklarer Horvli.

Går ut over rekrutteringen

– Ja vi er med i økonomiplanen, men det er tøft å holde trykket oppe i fire eller fem år til. Det er det som er problemet rundt sånne ting, forklarer Kihle.

Og på den ene banen byen har, er kapasiteten sprengt.

– I utgangspunktet så er alt belagt, alt er planlagt og alt er fordelt. Så uansett når du kommer ned på Marienlyst, etter klokka fem, så er det fullt kjør der, sier Rockstad.

Geirr Kihle (t.v.) og Jan Rockstad (t.h.)

Geirr Kihle (t.v.) og Jan Rockstad (t.h.) ønsker seg ny kunstisbane på Konnerud.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Hvor lenge klarer dere å leve med kun én kunstisbane?

– Det vet jeg ikke. Det er klart at vi klarer å få dette til å gå rundt, men det blir verre og verre. Vi sliter med rekrutteringen, sier Rockstad.

– Vi vet allerede at en ny kunstisbane på Konnerud vil være mer eller mindre fulltegnet med lag bare fra Konnerud og Nordre Sande, legger Kihle til.

På Konnerud er det nemlig motsatt, rekrutteringen til bandysporten er fortsatt stor.

– Den er enorm. Nå er jo vi den største bandyklubben i Drammen, og det sier jo mye. Det er jo her ungene bor, påpeker Kihle.

– Men har du ikke forståelse for at kommunen må se på hele idrettstilbudet i kommunen?

– Hele tilbudet i Drammen? Når da langt på vei en fjerdepart av dem som er barn og unge bor på Konnerud, så sier det seg selv at det er her presset er enormt. Vi frakter altså så mange unger ned til Marienlyst for at de skal kunne gå på skøyter og spille bandy, at det er egentlig uforsvarlig, avslutter Kihle.

Får støtte politisk

Høyrepolitikeren Kristin Hafton Johansen leder bystyrekomiteen for byutvikling og kultur i Drammen. Hun er enig i at det er et stort behov for nye idrettsanlegg i Drammen.

Bandy

Drammen har alltid vært en av 'stormaktene' i bandy. Høyrepolitiker Kristin Hafton Johansen er enig i at det er behov for isflater også i bydelene.

Foto: Gunne Ramberg / Scanpix

– Det har vært bygget for lite i Drammen de senere årene, og det er behov for å få flere anlegg. Det skal vi gjøre noe med, sier Johansen.

Høyre har sittet med makten i Drammen siden 2003. Johansen kjenner ikke til prioriteringene som er gjort tidligere. Hun ble valgt inn i bystyret ved forrige lokalvalg.

– I forrige bystyremøte vedtok vi en plan der kunstisbaner ligger inne. Det skal først bygges en kunstisbane på Øren, som etter planen skal stå ferdig i 2015.

Høyrepolitikeren mener at skøytebaner er viktig for mange.

– Vi har vært opptatt av at kunsisflater skaper stor aktivitet. Marienlyst er ekstremt mye brukt, og det er behov for isflater i bydelene, sier Johansen.