Hopp til innhold

Stor frustrasjon blant palestinere på Vestbredden

Krigen på Gazastripen påvirker i høy grad også livet på Vestbredden. Norske Christine Fossen, leder for den internasjonale observatørstyrken i Hebron, sier situasjonen er svært spent og veldig komplisert.

Christine Fossen

Christine Fossen er sjef for den internasjonale observatørstyrken i Hebron, og merker at stemningen blir mer og mer spent.

Foto: Privat

Minst 20 personer skal ha blitt drept da israelske raketter traff en FN-skole på Gazastripa natt til onsdag. Opp mot 200.000 mennesker har søkt tilflukt på skolene etter å ha fått beskjed fra Israel om å evakuere fra hjemmene sine.

Les: Flere familier er utryddet

Intense sammenstøt i Hebron

Bare 60 kilometer unna, i Hebron, jobber tidligere politimester Christine Fossen fra Drammen som sjef for den internasjonale observatørstyrken. Der bor det palestinere, men også israelske bosettere.

– Livet er stort sett som før her på Vestbredden og i Hebron, men det er klart at situasjonen i Gaza gjør at stemningen er mer spent her. Vi har sett en økning i antall sammenstøt mellom palestinske og israelske soldater, enkelte kvelder og netter har disse vært ganske intense.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kamper i Hebron

Krigen på Gazastripen har ført til spent stemning mellom palestinere og isralske soldater også andre steder på Vestbredden. Her fra Kamper i Hebron.

Foto: Privat

I sammenstøtene blir det brukt både hjemmelagde bomber og granater, forteller Fossen.

– Det er sammenstøt som man har hatt her i Hebron i mange år, men de er kraftige. Det starter gjerne med steinkasting fra palestinsk side mot sjekkpunkter hvor israelske soldater er utplasserte, det er jo militært okkupert her i Hebron. Deretter kaster de hjemmelagde brannbomber, såkalte Molotov-coctails, og skyter fyrverkeri mot soldatene.

– Soldatene svarer da ofte med blant annet sjokkgranater og skyter gummikuler for å få kontroll på massene, sier Fossen.

Er engstelig

Den tidligere politimesteren må innrømme at hun tidvis er både engstelig og redd, og at hele organisasjonen føler på den spente stemningen.

– Det preger nok mange av oss her. Vi har også hatt nedslag av raketter i området, en rakett som kom fra Gaza gikk ned i Hebron. Det har også vært raketter som har slått ned i området rundt oss. Det preger hele organisasjonen og det gjør at man føler at man må være på vakt 24 timer i døgnet.

Sammenstøt i Hebron

Observatørstyrkene følger med på israelske soldater.

Foto: Privat

– Til tider så blir man engstelig og også redd, men jeg vet at sjansene for å bli truffet av en rakett eller at det skal skje noe med meg er svært liten. Det jeg er engstelig for er at jeg ikke skal ta de rette beslutningene. Du må hele tiden vurdere om du gjør det rette, og det er krevende over tid, sier Fossen.

Krevende dager

Som sjef for den internasjonale observatørstyrken har den siste måneden bestått i hardt arbeid og krevende vurderinger for den tidligere politimesteren.

– Det har vært en krevende tid helt siden de tre israelske guttene ble bortført i slutten av juni. Også fordi dette hadde tilknytning til Hebron. Det har vært en veldig spent situasjon her og vi har hevet sikkerhets- og beredskapsnivået vårt i organisasjonen.

– Vi har vært litt frem og tilbake på tiltak, noe vi vurderer daglig. Det har vært krevende, ikke minst fordi det til syvende og sist er mitt ansvar å treffe de rette avgjørelsene i forhold til hvilket sikkerhets- og beredskapsnivå vi skal ligge på, sier Fossen.

Gjennomfører oppgavene

Fossen forteller at observatørene, til tross for situasjonen, har klart å gjennomføre sine daglige oppgaver

– Vi har til nå klart å gjøre jobben vår hver dag, vi har vært ute og observert og rapportert, som er vår hovedoppgave. Vi har også vært ute på nettene hvor det har skjedd mye på grunn av Ramadan. Det er da mange av disse sammenstøtene har skjedd.

– Vi tar forholdsregler, vi bruker pansrede biler, vi har alltid sikkerhetsutstyr med oss. Vi har et veldig rigid system for å ha kontroll på hvor observatørene er til enhver tid, både på fritid og på jobb, forteller Fossen.

Les: Vil ikkje evakuere observatørane

En tredje intifada?

Eksperter har spekulert i om man kan nærme seg en tredje intifada. Det er vanskelig å spå, mener Fossen.

Les: Spår ny intifada dersom Israel trapper opp voldsbruk

Patrulje i Hebron

Christine Fossen på observatørpatrulje i Hebrons gater.

Foto: Privat

– Det vi merker her i Hebron, og i Jerusalem og Ramallah hvor stemningen har vært spent den siste tiden, er at man ikke vet hva som skjer.

– Man registrerer at det er en stor frustrasjon blant palestinerne over okkupasjonen, og det er frustrasjon over det som skjer på Gaza. I tillegg er det denne interne frustrasjonen over egen regjering i Ramallah, forteller Fossen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud