Hopp til innhold

Stadig flere barn får kostholdsråd

Mange barn spiser usunt, og særlig hvis de selv kan bestemme menyen. Det bekymrer ernæringsfysiolog i Drammen, som må gi stadig flere barn kostholdsveiledning for å sikre dem nok vitaminer og mineraler.

Marthe Johannessen og Ingrid Sparr

Marthe Johannessen får gode råd fra ernæringsfysiolog Ingrid Sparr. Ikke alt var greit i matpakken til Marthe.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Hvis de har med seg penger, kjøper de ofte en ostebriks, og juice eller sjokolademelk, sier tobarnsmor Cecilie Johannessen i Drammen.

Cecilie og Marthe Johannessen

Mor Cecilie Johannessen smører matpakke sammen med datteren Marthe.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Det er tidlig morgen på Åskollen, og matpakkene er allerede ferdig smurt. Ingrid går i første klasse og Marthe i sjette. Det er sjelden de to jentene får med seg penger til skolemat, men de få gangene det skjer, velger ikke barna de sunneste alternativene. I likhet med de fleste andre barn. Men mor holder fast på at matpakken hjemmefra skal være sunn.

– For at de skal holde ut en hel skoledag, så er det viktig at maten er sunn, sier mor Cecilie Johannessen.

– Ha det!

Matboksene forsvinner ned i sekken, og hånd i hånd tar jentene fatt på skoleveien.

Her lages tre sunne og gode matpakker til barna på bare fem minutter.

SE VIDEO: Slik lager du tre matpakker på fem minutter.

Spiser kake eller vaffel til lunsj

I fjor gjennomførte Norges forskningsråd en undersøkelse av barns skolemat. Over 15.000 elever deltok i kartleggingen som gikk over tre uker. Det er første gang noen forsker på hva norske barn spiser til lunsj.

Undersøkelsen viser at de aller fleste barn spiser brød på skolen. Men andelen som spiser brød faller med alderen, og elever på videregående skole har et mer usunt kosthold enn yngre barn. I undersøkelsen kommer det også fram at seks prosent av barn og unge spiser kake eller vaffel til lunsj.

Ingrid Sparr

Ingrid Sparr er klinisk ernæringsfysiolog ved Drammen sykehus.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Hvis det er en gjenganger hos disse barna, så er det absolutt bekymringsfullt, sier klinisk ernæringsfysiolog ved Drammen sykehus, Ingrid Sparr.

Mangler viktige vitaminer

Sparr undersøker hvert år flere hundre barn. Stadig oftere må de gi kostholdsråd til barn som mangler viktige mineraler og vitaminer.

– De kan ha jernmangelanemi eller d-vitaminmangel, fordi de ikke får i seg nok av de næringsstoffene, sier Sparr.

– Har flere barn mangelsykdom nå enn for noen år tilbake?

– Det kan jeg ikke nødvendigvis si. Vi analyserer for mangelsykdommer i større grad nå enn tidligere, så det kan være en grunn til at vi oppdager flere. Uansett må vi oftere gi kostholdsråd fordi barna mangler viktige mineraler eller vitaminer, sier Sparr.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hjertepølse

Susanne Kaluzas matpakker inneholder blant annet pølserester, formet som et hjerte.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Kreative matpakker

– Også tenkte jeg vi skulle lage en liten pastasalat, sier Susanne Kaluza.

Med raske bevegelser kutter hun opp grønnsaker og pølserester, og på fem minutter har hun lagd ferdig tre matpakker. Vi står ved kjøkkenbenken i hennes leilighet i Oslo. Tobarnsmoren, med bakgrunn som matjournalist, har i høst gitt ut en egen bok med forslag til kreative matpakker. Hun driver også sin egen bloggtjeneste. Ofte er råvarene hennes rester fra gårsdagens middag.

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza har skrevet bok med forslag til kreative matpakker.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– 88 prosent av norske barn har ikke med grønnsaker i nista. Bare ved å sende med litt grønnsaker ved siden av brødmaten, som agurkskiver eller blåbær får du en stjerneniste. Litt ekstra proteiner som et egg, pølserester eller en fiskekake, gir et fullverdig måltid, sier Kaluza.

Barns matpakker har fått mye medieomtale i høst. Sirlig utskjærte grønnsaker og servelat med smilefjes fyller matboksene. Susanne Kaluzas sønn liker veldig godt ninja-brødskive, trykt ut med en pepperkakeform. Kreativiteten vil ingen ende ta.

– Hvis noen barn kommer hjem til mamma og sier at de vil ha agurk i matpakka si, så er det bare positivt. Hvis vi kan gi barna stolthet av å spise fiskepudding og gulrøtter, blir jeg glad, sier Kaluza.

Dommen over Marthes matpakke

– Da kan dere ta opp matpakkene deres.

I sjette klasse på Åskollen skole er det klart for lunsj. Ved skolen har FAU diskutert usunn skolemat. Noen barn spiser tørre nudler til lunsj. Men FAU har kommet fram til at hver enkelt klasse må ta tak barnas kosthold. I sjette klasse er det aldri noen som spiser nudler, ifølge læreren.

– Vi har vært ganske tydelige på at nudler ikke er mat. Det er ikke noe energi i det, og barna skal jo være her store deler av dagen. Men nudler er ikke noe stort problem på resten av skolen heller, sier lærer Bente Bardal.

Til dagens lunsj har klassen fått besøk av ernæringsfysiologen fra Drammen sykehus, Ingrid Sparr. Hun skal kikke på barnas matpakker, for å se om hun kan komme med noen enkle råd. Stort sett er hun fornøyd med det hun ser. Her er det mye brød, frukt og grønnsaker.

Marthe Johannessen spiser lunsj

Marthe spiser polarbrød uten pålegg.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Jeg spiser polarbrød uten pålegg og melon, sier Marthe Johannessen. Hun åpner matboksen som har ligget i sekken siden vi fulgte henne til skolen for noen timer siden.

Når ernæringsfysiologen får se matpakka, vil hun gjerne gi Marthe et velment råd. For her er det mulig med forbedringer.

– Ved å spise bare brød, får du ikke nok proteiner. Men hvis du hadde hatt ost på brødet, hadde du fått mer av de næringsstoffene du trenger, sier Ingrid Sparr til Marthe.

Flere nyheter fra NRK Buskerud