Hopp til innhold

Er festen over for rike kraftkommuner?

Lave strømpriser gjør at mange av dem går tøffere tider i møte. Innbyggere som har blitt godt vant, må nå tåle kutt.

Kraftlinje

Mange kraftkommuner mister store deler av inntekten sin som følge av lave strømpriser.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Flere kommuner i Norge tjener millioner på å produsere strøm hvert eneste år. Det betyr at de har blitt vant til en del ekstra kroner å rutte med i det daglige.

Se oversikt over de rikeste kraftkommunenen her.

Men nå kan festen være over for mange av disse. Strømprisene faller og kraftkommunene tjener mindre.

En av dem er Hol kommune i Buskerud som nå har innført innkjøpsstopp over hele linja, noe som vil spesielt gå utover kultur og oppvekst og helse og sosial, ifølge kommunebudsjettet.

– Kan gå utover læringsmiljøet

Elisabeth Groven

Rektor Elisabeth Groven frykter økonomiske innsparinger i fremtiden.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Skolebarna i Hol er blant dem som merker at kommunen nå må snøre igjen pengesekken.

– Fruktkoppene til elevene er tomme nå om dagen, fordi kommunestyret har vedtatt av vi bare kan kjøpe inn det høyst nødvendige, sier Elisabeth Groven rektor ved Dagali og Skurdalen oppvekstsenter.

Rektoren frykter for konsekvensene til barn og unge i kommunen.

Tomme fruktkopper

Kommunen tar seg ikke råd til skolebarnas frukt lenger.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

–Jeg er redd for oppvekstmiljøet i bygdene våre, Dagali og Skurdalen. Og jeg er redd for læringsmiljøet til elevene. Det er klart at det er en skummel framtid vi har foran oss, sier Groven.

– For dårlig planlegging

Direktør i rådgivningsselskapet Pareto, Lars Ove Skorpen, mener kommunene generelt er for avhengige av inntekter fra kraftselskaper.

Lars Ove Skorpen

Direktør i rådgivningsselskapet Pareto Securities, Lars Ove Skorpen, sier til NRK at kommuner ikke bør gjøre seg avhengig av kraftmidlene.

Foto: Pareto

– Kraftmarkedet svinger opp og ned. I gode tider har de kanskje penger de kan bruke med god samvittighet, men plutselig kommer dårligere tider, og da er det litt farlig dersom du har gjort deg avhengige av disse pengene.

Allerede i 2012 ble det spådd at kraftinntektene kunne komme til å halveres i 2013.

Skorpen råder kommunen til å se på pengene de tjener på strøm som ekstraordinære.

– Det er vanskelig å vurdere strøminntektene når budsjettet lages, og noen ender opp med å regne med penger de ikke har, og det kan man si er dårlig planlegging.

– Noen vil kanskje si at enkelte kraftkommuner er bortskjemte med ekstra midler, er det egentlig mer normalt å ikke ha disse godene?

– Det kommer an på hvor du er hen hva som kan sies å være vanlig. Noen av de rikeste kraftkommunene har til og med gratis pc til skolebarn, og svømmebassengene popper opp tett i tett. Men det er rart med det at når folk har vent seg til noe blir det mye skrik og hyl når noe forsvinner, sier Skorpen.

– Ikke brukt for mye

Ordfører i Hol kommune, Tony Kjøl, bekrefter at den lave inntekt på salg av strøm er grunnen til innkjøpsstoppet.

Tony Kjøl

Ordfører i Hol kommune, Tony Kjøl, mener de har brukt pengene fornuftig.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi har en stor svikt i kraftinntekten våre på grunn av de lave kraftprisene. Det gir store utslag i driftsbudsjettet vårt.

I Hol kommune med 4500 innbyggere har de hvert år hatt 130 millioner kroner i kraftinntekter. Allerede neste år vil det komme inn 30 millioner kroner færre i kommunekassa, noe som vil merkes i hele kommunen.

– Har dere brukt for mye penger fram til nå?

– Nei, det vil jeg ikke si, det er lett å tolke det slik. Men nei, vi har fornya hele kommunen i løpet av de siste årene og vi har investert tungt. Driften vår har vært basert på gode inntekter, men nå må vi tilpasse oss lavere inntekter nå for årene som kommer, men det tror jeg vi skal klare ganske greit, sier ordføreren.

Les også: Låg straumpris gjev småkraft-krise

Flere nyheter fra NRK Buskerud