Hopp til innhold

Overdoseteam skal hindre dødsfall

DRAMMEN (NRK): Et nytt helseteam har nå startet jobben blant rusavhengige i Drammen. Med støtte fra staten skal ni kommuner jobbe på gateplan for å få ned antallet overdosedødsfall.

Liz Sjøgren jobber oppsøkende i rusmiljøet i Drammen

PÅ GATA: Helseteamet skal jobbe blant rusavhengige for å forebygge og kartlegge overdoser.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg synes det kommer 20 år for seint, og jeg trur ikke det blir noe ut av det. Det er ikke narkomane igjen her, de er jo døde alle sammen.

Det sier 53 år gamle Anne-Mette som ikke har mange venner igjen i byen. Hun var en del av narkotikamiljøet i Drammen fra hun var 12 år gammel, men har gått på metadon de siste 14 årene.

– Det er bra at de skal oppsøke folk. Og de bør hjelpe de unge, ikke oss gamle som går på metadon, forteller Anne-Mette.

Norge topper listene på overdose

Rundt 260 personer dør av overdose her i landet hvert år, noe som gjør at Norge er blant landene i Europa med flest overdosedødsfall. Det viser en EU-rapport om narkotika, skriver Aftenposten. Bare Estland har flere overdosedødsfall per innbygger enn Norge.

Det er nå ni kommuner i Norge som har fått oppdraget om å få ned overdosedødsfallene. Kommunene er Oslo, Bergen, Drammen, Fredrikstad, Asker, Porsgrunn, Arendal, Stavanger og Trondheim.

Inger Marie Warlo og Liz Sjøgren

Prosjektleder for Helseteamet lege Inger Marie Warlo og fagkoordinerende sykepleier Liz Sjøgren (til høyre)

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Jeg tror ikke dette er for seint, og det er først nå vi har fått penger til å starte et slikt team, sier fagkoordinerende sykepleier Liz Sjøgren.

Sjøgren forteller at teamet i Drammen skal jobbe tett på rusmiljøet og være oppsøkende.

– Selv om generasjonen til Anne-Mette nesten er borte er det mange andre vi kan hjelpe, forteller hun.

Les også:

Flest blandingsmisbrukere

I Drammen er det registrert rundt 250 rusavhengige, men fagkoordinatoren mener tallet kan være mye høyere.

Mange rusavhengige i Drammen har leilighet her

Som tidligere sprøytenarkoman, synes 56-åringen fra Drammen det er bra byen har fått et overdoseteam, eller helseteam som jobber oppsøkende.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

– Det er nok mange mørketall, sier hun.

Videre forteller hun at det er mange av såkalte blandingsmisbrukere i Drammen, altså rusmisbrukere som bruker forskjellige typer rus.

Det nyetablerte helseteamet i Drammen består av en lege og sykepleiere. En av oppgavene er blant annet å ta en daglig runde til steder der rusavhengige oppholder seg.

– Vi ville ikke hatt kapasitet til å starte opp helsetemaet uten pengene fra staten, forteller Liz Sjøgren og legger til helseteamet kan på kort tid tilkalle ambulanse.