Hopp til innhold

Vil vite om politiet ble fulgt opp

Politidirektoratet vil vite hva slags oppfølging politiansatte fikk etter 22. juli 2011.

Jan Erik Strøm

Fungerende politimester Jan erik Strøm mener de politiansatte i Søndre Buskerud fikk god oppfølging etter 22. juli.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

I går markerte overlevende, pårørende og etterlatte 22. juli-terroren som rammet oss for tre år siden. Mange har det fortsatt tungt. Også politiansatte fra forskjellige distrikter ble involvert på ulike måter, både under og i dagene etter hendelsene. Men hva slags hjelp har de fått?

Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt sier seg fornøyd med oppfølgingen de har gitt sine ansatte.

Tett oppfølging

– Vi har gjort ganske mye, særlig det året som fulgte rett etterpå, og aller mest i begynnelsen, sier Jan Erik Strøm, som er fungerende politimester i Søndre Buskerud.

– Det laget som var ute fra oss, som var midt oppi begivenhetene og gikk i land blant de første på Utøya, de var der et helt døgn og jobbet med det som skjedde der. Det er klart, sånt gjør inntrykk på politifolk også. Da de kom hjem, hadde vi en gruppesamling, en debrifing. Så ble hver og en fulgt opp med enkeltsamtaler.

Saken fortsetter under bildet.

Utøya

Politifolkene som var på Utøya det første døgnet, gikk rett til debrifing etterpå.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

– Klarer seg ganske bra

Men det var ikke bare dem som ble berørt. Kriminalteknikere som fotograferte og etterforsket flere dager på Utøya, mannskapet på operasjonssentralen som tok imot telefoner fra livredde ungdommer på Utøya, og taktiske etterforskere, som gikk gjennom historiene detalj for detalj. Alle ble plutselig involvert.

– Alle ble jo berørt av dette i mer eller mindre grad. De har fått oppfølging i den grad det har vært behov for det, sier Strøm.

– Hvordan er det med dem nå, tre år senere?

– De fleste av dem klarer seg ganske bra. Det er klart at en sånn hendelse påvirker sterkt. Mange av dem har nok tenkt mye på det og sovet dårlig, men tiden går, og etter hvert blir det bearbeidet. Alle var jo erfarne politifolk, men det krever sitt likevel.

– Har gjort en real og grei jobb

Tre år er gått, og politidirektoratet ønsker å vite hva de forskjellige politidistriktene har gjort for sine ansatte disse årene.

– Vi mener vi har gjort en real og grei jobb her og tatt vare på de ansatte. Det er den tilbakemeldingen vi har fått. Vi har en god bedriftshelsetjeneste i Søndre Buskerud, bestående blant annet av en psykolog, som var med hele tiden. Han inngår i en gruppe sammen med HMS-rådgiveren vår, personalsjefen og kommunikasjonsrådgiveren. Også har vi en kollegastøtteordning.

Jan Erik Strøm

Fungerende politimester Jan erik Strøm i Søndre Buskerud politidistrikt.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Hvordan fungerer den?

– Kollegastøtteordningen består av kolleger med høy tillit og god evne til å behandle mennesker. De er plukket ut spesielt til å håndtere oppfølging og gi omsorg til dem som har vært utsatt for noe. De skal ikke ha noen faglige meninger, men de skal være den menneskelige støttekontakten. De var nokså aktive i perioden like etter det som skjedde på Utøya.

– Hva har vært det tyngste for dere i perioden etterpå?

– Etter at de verste begivenhetene hadde lagt seg, så kom det jo en del kritikk mot politiet, og det har nok mange i politiet følt ganske tungt. Likevel må vi huske, at det er ikke vi som er den svake parten i dette. Det er de pårørende, og tankene går først og fremst til dem, sier Jan Erik Strøm.

Flere nyheter fra NRK Buskerud