Hopp til innhold

Dette skal barnet hete i 2015

Enten du vil være original eller følge navnetrenden. Valg av navn preger bokstavelig talt et helt liv. Her er trendene vi kan forvente oss i 2015.

Gravid.

Navn er en følgesvenn fra krybben til eldrehjemmet. Hva skal barnet hete?

Foto: Sinar 2 / Colourbox

– Mali, Tabita, Signe, Siren, Torjus, Severin, Jens, Enok, Samuel.

Navneforsker Ivar Utne ramser opp navn han mener kan være originale i 2015. Han har forsket på våre identitetskjennemerker siden 1982 og forteller at han nærmest hvert år blir oppringt av media som lurer på hva vi kan vente oss i navneverdenen.

Originale og tradisjonelle

Utne opplever at folk veldig ofte har lyst på navn som ikke bare er originale, men også trendy. I tillegg er mange på jakt etter det han kaller myke navn. Ord med mange vokaler som for eksempel Mia og Maja eller Anea, Theo og Leo.

– Ønsker man derimot å følge trenden kan det være lurt å kalle barna sine for William, Phillip, eller bibelske navn. Lukas, Jakob eller Sara.

Han tror bibelske navn blir populære fordi folk gjerne ønsker navn med gamle tradisjoner. I tillegg er dette navn som er svært populære i Vest-Europa og Amerika.

– Jeg tror ikke det har noe med religionen i seg selv å gjøre, men rett og slett at bibelen står for tradisjon.

LES OGSÅ:

Følger generasjoner

Han forteller at navnetrender gjerne går i bølgedaler og følger generasjoner. Navn som blir forbundet med eldre generasjoner blir gjerne ikke tatt opp igjen før denne er gått bort.

Navneforsker Ivar Utne

Navneforsker Ivar Utne forteller at det i 2015 sannsynligvis vil være mange bibelske navn blant norske spedbarn.

Foto: Marit Stensby / NRK

– Olav, Solveig og Sigrid er eksempler på nettopp navn som har vært veldig populære for å være borte en stund. Nå er disse på vei opp igjen. Noen navn har vært borte veldig lenge, uten at vi ser at de er på vei tilbake. For eksempel Olga.

Likevel er det de som aldri har hatt den formduppen. Navn som Lars, Anna, Christian og Maria har holdt seg veldig populære veldig lenge, men som foreldre står man svært fritt til å velge navn. Man kan sågar også finne opp et eget navn til barnet, om man skal ta steget helt ut.

– Lerke, som ble tatt i bruk i Danmark, spredde seg fort og er et eksempel på et navn som er funnet opp den seneste tiden.

Navnet former ikke personen

Mange er redde for at barnet skal bli hva de heter og blir personlighetspreget av navnet. Utne har ingen tro på dette resonnementet i det hele tatt.

– Man kan sikkert vise til noen få tilfeller, men det er helt uvanlig. Man blir ikke kongelig av å ha et kongenavn. Når man har fått et navn Når man har fått et navn får man et eierskap til det, og det er på en måte det.

Navnetoppen, 2013

1. Emma

1. William

2. Ingrid

2. Oliver

3. Sofie

3. Mathias

4. Nora

4. Magnus

5. Emilie

5. Liam

6. Ida

6. Sebastian

7. Julie

7. Emil

8. Thea

8. Jonas

9. Ella

9. Henrik

10. Sara

10. Noah