Hopp til innhold

Bryggeri med i krigen mot brunsneglene

KONNERUD (NRK): Med avfall fra ølproduksjon, går flere hundre beboere på Konnerud til storstilt krig mot brunsneglene.

Brunsnegl

På Konnerud i Drammen starter de nå en målrettet dugnad for å bli kvitt brunsneglene.

Foto: Erling Fløistad / Bioforsk

Brede Holst

Brede Holst er leder i Konnerud Hagelag.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

I hagen til lederen i Konnerud Hagelag, Brede Holst, lukter det gammel fest. Øllukta skyldes at han ruster seg til krig mot brunsneglene. Onsdag kveld samler troppene seg i et målrettet forsøk på å bli kvitt den uønskede arten for godt.

– I denne bøtta er det mask, som er kokt korn, og så er det gjærvæske fra ølproduksjon. Begge deler har vi fått fra Aass bryggeri. Brunsneglene tiltrekkes av øllukta, og i tillegg blander vi inn Nemaslug som er et effektivt middel mot sneglene, sier Holst.

Storstilt dugnad

Fra før er det kjent at øl lokker fram brunsneglene. Det nye med den såkalte Konnerud-metoden er at de går målrettet til verks med store styrker. Nærmest hele Konnerud er i aksjon. Rundt 1500 mennesker har meldt seg på til dugnadsinnsats, men fortsatt har de plass til flere.

– Vi skal bruke storkjøkkenprinsippet. I kveld kommer en betongbil med åten. Så fyller vi på denne kannen med Nemaslug og setter i gang, sier Holst.

Skisse av betongbil

Brede Holst har laget flere skisser av hvordan han ser for seg at kvelden blir.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Fra betongbilen fordeles rundt 8 tonn med åte til bilhengere og videre til trillebårer. Til slutt legges åten ut i små klumper, ikke bare i private hager, men også i friarealer og langs skogkantene.

Les også:

Adskilt område

Mask

Mask er kornavfall fra ølproduksjon. I alt 8 tonn ølavfall går med i aksjonen onsdag kveld.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Holst og hans medsoldater mener Konnerud egner seg godt for dette unike prosjektet, siden bydelen er geografisk adskilt fra resten av byen.

Holst kaller det en lynkrig mot brunsneglene, men han mener likevel at de må spille på lag med naturen.

– Vi kan ikke krige mot naturen, men vi gjør litt som Frelsesarmeen. Vi organiserer oss godt, og folk jobber som bare det, sier Holst.

Kan bli nyttig for flere

Fra Drammen kommune får initiativtakerne skryt. Avdelingsleder for natur i kommunen, Widar A. Tandberg, er spent på resultatet. Han mener en massiv og målrettet innsats er det beste våpenet i krigen. Det nytter ikke at noen plukker hundrevis av brunsnegler i sin egen hage, hvis ikke naboen legger ned den samme innsatsen.

Erfaringene fra Konnerud kan etter hvert bli nyttig for andre deler av landet.

– Blir dette en suksess, har vi et enkelt og effektivt middel som kan komme resten av byen til gode, og kanskje også resten av landet, sier Tandberg på kommunens nettsider.

Brunsnegler

I avfallet i hagen til Brede Holst er det lett å finne brunsneglene.

Foto: Chetan Rastogi / NRK