Hopp til innhold

– Må gi ombruk større plass

Gjenvinningsstasjoner må gi mer plass til ivrige nordmenn på skattejakt. – Ombruk ser virkelig ut til å ha kommet for å bli, og vi som håndterer avfall må tenke nytt, mener renovasjonsselskap.

Ombruk ved Lindum gjenvinningsstasjon i Drammen
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Nordmenn flest har fått god tid til å rydde opp hjemme i sommerferien. Dermed er det duket for utkjøring av gamle møbler og andre gjenstander som allerede har hatt sine glansdager - i hvert fall i egne øyne.

Men om du skulle lure; gjenbrukstrenden er definitivt ingen døgnflue.

Selv om bruk-og-kast-mentaliteten har fått et visst fotfeste, finnes det fortsatt motkrefter som ønsker å spare miljøet og penger på forbruket sitt. Ved flere gjenvinningsstasjoner er kapasiteten sprengt ved avdelinga for gjenbruk, eller rettere sagt; ombruk.

 Ellen Svendsvoll

UTVIDER: Det er ikke plass til alt som skal inn og ut av ombruksstasjonene flere steder, og RfD må lage større plass til dette framover, forteller Ellen Svendsvoll.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Vi må sette av en større del til ombruk, fordi det er såpass stor pågang. Mange av tingene som settes igjen ved våre stasjoner står ikke lenge før noen andre tar dem med seg, sier Ellen Svendsvoll til NRK.no.

Les også:

Hun er kommunikasjonssjef i Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD). De har ansvaret for avfallshåndteringen i store deler av nedre Buskerud. Med alle som leverer inn brukbare objekter er det blitt behov for utvidelse.

– Hvordan vi skal gjøre det er fortsatt ikke endelig bestemt. Noen steder, som i Bærum, har de gjort avtale med en frivillig organisasjonen, med egen ombruksbutikk, som da har større plass til alt som kommer inn enn avfallsselskapet. Men det er ingen tvil om at også vi skal gi dette større plass, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eline Mehren Løvaas og Marianne Mehren på Lindum gjenvinningsstasjon i Drammen

Eline Mehren Løvaas og moren Marianne Mehren leverte fra seg ting de lenger ikke bruker, men lot de andre tingene som folk har levert inn stå for i dag. Men bruktvarer er noe de begge vil skaffe seg mer av når de flytter inn i hver sine nye boliger, sier de to til NRK.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Mye brukbart

Ta med deg bøker, VHS-kassetter og sofaer. Eller en vaskeekte kjelke. Uansett hva du er på utkikk etter kan du ende opp med en overraskelse neste gang du svinger innom en ombruksstasjon etter å ha tømt avfallet ditt på «fyllinga».

Brukte bøker gis bort på Lindum gjenvinningsstasjon

HOLDBART STOFF: Bøker er en klassiker i ombruksavdelinga på Lindum. Her viser Svendsvoll fram noen eksemplarer, en av dem er til og med i original (spansk) språkdrakt.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK
Brukt kjelke gis bort på Lindum gjenvinningsstasjon i Drammen

Denne tradisjonelle kjelken har noen levert inn på en av de to ombrukskonteinerne ved Lindum gjenvinningsstasjon. Det skal få grep til for at den er brukbar igjen, men kan også brukes som pyntegjenstand.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Det kan være fort gjort å ende opp med flere ting i bilen på vei hjem enn da du kom.

– Akkurat i dag fant vi ikke noe av interesse, men vi kikket på det som stod i ombruksområdet. Det er mange kupp å finne, og folk kaster brukbare ting, sier Marianne Mehren.

Sammen med datteren Eline Mehren Løvaas ble denne augustdagen brukt til å rydde ut av det gamle huset som de begge flytter ut av for tiden.

Les også:

– Nå som vi er på flyttefot er vi mest opptatt av å kvitte oss med ting vi ikke lenger har bruk for. Men vi har valgt å bruke en del bruktvarer hjemme, og det kommer jeg til å fortsette med, sier Marianne.

På nettbaserte brukttorg er det mange nordmenn som bytter, handler og gir bort tingene sine. Det være seg klær, møbler og mer kuriøse gjenstander.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Teres Charow ved Fretex i Drammen

SER UTVIKLINGEN: Også Fretex merker at folks oppfatning av bruktvarer går riktig vei - flere unge leverer inn brukte klær og lignende, og kjøper også inn andres tidligere plagg samme sted.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK

Gi og ta

– Vi merker at enkelte grupper setter mer pris på gjenbruk, sier assisterende butikkleder ved Fretex i Drammen, Teres Charow.

Etter å ha styrt butikken siden 1990-tallet ser hun med glede på at stadig flere unge liker å handle brukt.

– Tidligere var det mye dødsbo av det totale volumet med bruktvarer som vi fikk inn. Nå er det også mange yngre folk som bidrar med gamle klær og lignende, for eksempel hvis de vil skifte ut garderoben sin.

Les også:

Gjennomgangstonen er altså at det du ikke har bruk for selv, kan fort bli tatt i bruk likevel. Det som for deg er traust og gammelt blir nytt for noen andre, hvis det du etterlater deg er så heldig å bli plukket ut av den neste eieren.

– Jeg tenker mest på å spare penger når jeg skaffer meg brukte ting, men det er jo samtidig helt naturlig å la være å sløse når man kan unngå det, sier Marianne Mehren.

Glassvarer på Fretex i Drammen
Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK
Ombrukskonteiner ved Lindum gjenvinningsstasjon i Drammen

ALLSIDIG: Boligeiere, studenter og småbarnsfamilier har det til felles at det blir mye utskifting av møbler. Da er det godt at den kasserte sofaen kan bli ny for noen.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK