Hopp til innhold

– En intellektuell og emosjonell utfordring

Kunstnere og arkitekter skal i dag på befaring på Utøya og Sørbråten for å la seg inspirere i konkurransen om å få lage det nasjonale minnestedet etter 22. juli.

Utøya

Prosjektleder Jørn Mortensen tror det blir en intellektuell og emosjonell utfordring for kunstnerne å besøke Utøya.

Foto: Petter Strøm

Minnesmerket skal stå på eiendommen til Sørbråten gård ved vannet med utsikt til Utøya. Et annet skal stå i Oslo.

Det er statens fagorgan for kunst i offentlige bygg og miljøer som arrangerer befaringen i dag både i Oslo, på Utøya og på Sørbråten, og prosjektleder Jørn Mortensen er usikker på hva det betyr for arkitektene å nå få se stedene minnesmerkene skal stå.

– Det tror jeg nesten ikke de vet selv en gang, for jeg er rimelig sikker på at det blir en intellektuell og emosjonell utfordring og en reise for konkurransedeltagerne å være med på denne befaringen. Så jeg ser frem til befaringen, for jeg tror det vil føre dem lenger frem i prosjektene sine, sier Mortensen til NRK.no.

Internasjonal interesse

Totalt 300 søknader var kommet inn da fristen for påmelding til den åpne internasjonale prekvalifiseringen gikk ut 3. september.

67 av dem var norske. Totalt er 46 land representert. Og nå er 8 utvalgt til å konkurrere videre.

– Av de åtte deltagerne, skal vi ha med seks stykker i dag. Det er tre utlendinger og tre nordmenn som skal være med i dag. De har satt bilder, skisser og plantegninger før, men det er klart at det å komme ut dit å få se det vil være helt annerledes enn å se dette på skjerm eller papir, forklarer Mortensen.

– Hvordan ser det ut på Sørbråten gård, hvor dette minnesmerke skal ligge?

Utsikt mot Utøya

Utsikten fra Sørbråten mot Utøya.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det er et naturterreng, som ikke er ulikt terrenget på Utøya. Det er et lite skogholt, en liten odde som ligger ut mot vannet. Litt bratt og kupert terreng og med noe furuvegetasjon. For dem som kjenner Utøya, så skjønner man at det har helt åpenbare likheter med terrenget på Utøya, sier Mortensen.

Les også: Her skal minnesmerket for Utøya ligge

Håper å kåre vinneren i mars

– Vi tar sikte på å plukke ut vinneren helt i begynnelsen av mars måned i 2014. Vi skal ha alle skissene, modellene og konkurranseutkastene inn 15. februar, og så tar vi sikte på å stille ut i Oslo rådhus i en 14 dagers periode, og så skal vi kåre vinneren på slutten av den perioden, forteller Mortensen.

– Og når står minnesmerket ferdig?

– På Sørbråten så skal det etter planen stå ferdig 22. juli 2015. Og det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet, skal stå ferdig samtidig. Det permanente i Oslo vet vi ikke når blir klart, det har med ombyggingen av regjeringskvartalet å gjøre.

– Kan være litt forvirrende med alle minnesmerkene, men dette er de nasjonale?

– Dette er de nasjonale minnesmerkene. Men det betyr ikke at ikke alle spontane og lokale minnesmerker også er viktige, det vil jeg gjerne understreke, avslutter Mortensen.