Hopp til innhold

Amnesty frykter for sikkerheten

Lene Christensen i Amnesty frykter for sikkerheten til menneskerettsaktivister under og etter OL i Sotsji.

Lene Christensen

Lene Christensen fra Drammen er redd for aktivisters sikkerhet etter at OL er over.

Foto: Amnesty

Fredag braker sportsfesten løs i Sotsji. Men mange er opptatte av langt andre ting enn gullmedalje til de norske utøverne. Lene Christensen er prosjektleder for Amnestys Sotsji-kampanje i Norge. Hun har allerede dratt til OL-byen, og er opptatt av medaljens bakside.

– Amnesty ønsker å gi journalister en mulighet til å skrive om det som foregår på utsiden av OL-arenaene. Vi er svært bekymret for heksejakten på ytringsfriheten vi har sett av russiske myndigheter de siste to årene.

– OLs første samvittighetsfange

I forkant av OL har flere medier skrevet om situasjonen for menneskerettighetsaktivister i Russland. Russiske myndigheter har gjort mye for å kneble ytringsfriheten, som da de i går fengslet miljøaktivisten Yevgeniy Vitishko, mener Christensen.

Les: BBC-journalist: – Problematisk at statsledere fra demokratiske land drar til OL i Sotsji

– Han ble arrestert fordi han angivelig skal ha bannet på en busstasjon. Amnesty kaller Vitishko for OLs første samvittighetsfange, sier hun.

I juni 2012 innførte Russland en lov som forbyr propaganda for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner.

Russiske myndigheter hevder at loven er ment å beskytte barn mot pornografi, mens kritikerne mener at den gjør det ulovlig for homofile å stå fram offentlig. Amnesty mener i likhet med flere andre aksjonistgrupper at statsminister Erna Solberg må ta opp menneskerettighetssituasjonen med russiske myndigheter når hun besøker vinterlekene.

Forventer at Solberg tar opp problemer

– Vi forventer at Erna Solberg og resten av den norske delegasjonen tar opp disse problemene med russiske myndigheter i hvert eneste møte og hver eneste gang de har anledning, sier Christensen.

Flere har ment at Solberg, i likhet med flere andre statsledere, må holde seg hjemme under vinterlekene. Men i et intervju med Dagsrevyen mandag, sier Solberg at hun har tenkt å dra til Sotsji for å heie på de norske utøverne, men at hun også skal ta opp menneskerettighetssituasjonen dersom det blir anledning til det.

– Det er viktig for oss å sette ned foten og si at den utviklingen vi ser for menneskerettigheter, og situasjonen vi ser for homofile, går feil vei i Russland, sier Solberg.

Frykter for sikkerheten etter OL

Med prominente gjester og høye publikumstall er det sterkt fokus på sikkerheten i Sotsji før og under de olympiske lekene. Lene Christensen har selv opplevd det enorme sikkerhetsoppbudet, men er mer bekymret for sikkerheten etter at lekene er over.

– Vi er bekymret for hvordan lokale aktivister får det etter OL. Det er viktig å holde fokus på deres situasjon, og vi frykter at de kan bli utsatt for ytterligere trakassering etter at verdens øyne vendes bort fra Sotsji, sier Christensen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud