Hopp til innhold

– Viktig å gå på jobb

Stadig flere blir langtidssykemeldt fordi de er trøtte og slappe. På tolv år har bruk av diagnosen «trøtthet og slapphet» økt med nesten 70 prosent.

Slapp
Foto: Scanpix / SCANPIX

– Om du føler deg trøtt og slapp, skal du likevel gå på jobb, sier NAV-direktør Bjørn Gudbjørgsrud til TV 2.

Enig med NAV-kollega

NAV-direktør Elisabeth Holen

NAV-direktør i Buskerud, Elisabeth Holen

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

NAV-direktør i Buskerud, Elisabeth Holen, er enig med sin kollega. Hun er bekymret over at mange går unødvendig lenge sykmeldt, uten å ha fått en medisinsk diagnose.

I fjor var 43.000 personer sykmeldt i over ett år. Da mister man retten til sykepenger.

NAV har analysert gruppen som i årene 2000 til 2012 brukte opp retten til sykepenger. En stadig større andel av dem som bruker opp sykepengerettighetene sine har symptomer og plager som for eksempel «trøtthet og slapphet».

Diagnosen tretthet og slapphet har økt med 69 prosent på tolv år.

– Arbeid er helsefremmende

– Det går an å sykmelde delvis, såkalt gradert sykmelding. Hvis man ikke er i form til å jobbe full tid, kan man jobbe noe. Arbeid er helsefremmende, sier Holen.

Hun mener det er viktig at man ikke havner i en situasjon der man mister kontakten med arbeidsplassen, mister kontakten med kollegene og blir sittende hjemme passiv.

– Vi ønsker at legene skal gi en gradert sykmelding i stedet for å sykmelde fullt, sier Holen.

– Arbeidsgivere kan være hinderet

Styremedlem i Buskerud Legeforening Ole Henrik Krat Bjørkholt

Styremedlem i Buskerud Legeforening, Ole Henrik Krat Bjørkholt

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Styremedlem i Buskerud Legeforening, Ole Henrik Krat Bjørkholt, er enig i at deltidssykmeldinger i mange tilfeller kan bidra til å få folk fortere tilbake i jobb.

– Men ikke alle arbeidsgivere legger til rette for det. Selv om legene bruker graderte eller avventende sykmeldinger men får tilbakemelding fra arbeidsgiver om at det er vanskelig å tilrettelegge, sier han.

Men Krat Bjørkholt mener likevel at det for en god del pasienter ikke er hensiktsmessig at de skal gå på jobb.

– Hvorfor rammes så mange mennesker av trøtthet og slapphet?

– Jeg tror at legestanden er blitt litt mer ydmyk og ikke fullt så bombastisk som den var før. Derfor starter legen med å gi en symptomdiagnose, altså at man beskriver et symptom, men ikke årsaken til symptomet, og etter hvert kommer det en mer konkret diagnose, sier Bjørkholt.