Hopp til innhold

– Kortison er som russisk rulett

DRAMMEN (NRK):Mange hundeeiere sverger til kortisonpillen for å behandle hunder for hoggormbitt. – Pillen har ingen effekt, advarer veterinær.

Hoggorm på Jeløya

Disse to hoggormene er to av sju Per Magnar Teigen fant på stien i Moss i forrige uke.

Foto: Per Magnar Teigen

Med hoggormsesongen foran oss er det flere hundeeiere som går til innkjøp av kortisonpiller for å behandle sine firbente turkamerater mot hoggormbitt.

Men nå advarer veterinær ved Drammen dyreklinikk, Marius Rudi mot å stole for mye på kortisonpillen.

– Det eneste som gjelder ved hoggormbitt er behandling hos veterinær. Kortison er en falsk trygghet, fordi den ikke har noe effekt mot giften.

– Svevde mellom liv og død

Wensie-Merete og Luna

Wensie-Merete Svænnes og hunden Luna.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Ute i marka møter vi Wensie-Merete Svennæs med hunden Luna. Hun forteller at Luna ble bitt av hoggorm da hun var en liten valp.

– Hun ble kjempedårlig, så da bar det rett til dyrlege for å få intravenøs behandling. Hun svevde mellom liv og død et par dager, så gikk det heldigvis greit. Nå tar vi våre forholdsregler, sier Svennæs.

– Russisk rulett med dyrs liv

Som mange andre hundeeiere har Wensie-Merete gjemt en kortisonpille i halsbåndet til Luna. Men dette blir en falsk hvilepute, mener dyrlegen.

– Det tidsrommet fra hunden blir bitt til man starter akutt behandling er utrolig viktig. Kortisonpille er derfor som å spille russisk rulett med dyras liv, fordi forskning viser at kortison ikke har noe effekt, altså at det er likegyldig om man gir det eller ikke, sier Rudi.

Marius Rudi

Dyrlege Marius Rudi ved Drammen Dyreklinikk. Her sammen med hunden Maja.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Væskebehandling og antiserum

Det eneste som vil ha effekt dersom kjæledyret ditt har fått hoggormgift i kroppen, er intravenøs behandling, forteller Rudi.

– Eventuelt så gir vi antiserum. Det er en reseptbelagt motgift mot hoggormbitt som kun skal gis av dyrlege.

– Dyrene kan få såkalt anafylaktisk sjokk hvis man gir det feil, og de skal nøye overvåkes av autorisert legepersonell hele veien.

– Planlegg turen

Det er derfor om å gjøre å få dyret så raskt som mulig til en veterinær dersom uhellet er ute. Rudi anbefaler at man er føre var.

– Ved bitt anbefaler vi at dyret holdes i ro, og at det bæres tilbake til bil eller liknende. Har du en hund på 20–25 kilo, så planlegg. Ha med en sekk ekstra. Putt hunden oppi sekken og bær den til bilen. Kjør så fort som mulig til veterinær, avslutter Rudi.