Hopp til innhold

– Jobbvinnerne er fleksible

Ikke sats alt på ett kort. I løpet av livet må du regne med å bytte karriere flere ganger, ifølge rådgivere.

Senter for karriere og arbeidsliv

Dette er nøkkelord for å komme seg i riktig jobb, mener de ansatte ved Senter for karriere og arbeidsliv ved UiT.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Det er større krav til arbeidstaker når det gjelder endringsvilje og å være omstillingsparat enn tidligere, sier Roger Kjærgård, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge og leder av det nasjonale karriereveiledningsutvalget.

Denne uka leverte utvalget en offentlig utredning om karriereveiledning for individ og samfunn til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Roger Kjærgård

Roger Kjærgård, førsteamanuensis ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Foto: Høgskolen i Sørøst-Norge

– Uansett hvilken utdannelse man har kan man ikke være sikker på å beholde jobben resten av livet, sier Kjærgård.

Går man bare litt tilbake i tid kunne man gå rett fra utdannelse til arbeidslivet og regne med å være der lenge. At arbeidstakere fikk gullklokke etter 25 år i tjenesten var ikke uvanlig.

Nå er situasjonen annerledes med ustabilt arbeidsmarked, økt mobilitet i arbeidslivet nasjonalt og internasjonalt, omorganisering og fusjoner og outsourcing i det globale arbeidsmarkedet.

– Det blir mer og mer uvanlig at man står i én og samme jobb resten av livet, mens det å skifte jobb blir mer vanlig, sier Kjærgård.

Trygghet i usikkerheten

I dag går arbeidstakere gjerne fra utdanning til jobb og tilbake til utdanning eller videreutdanning. Det er heller ikke uvanlig at man bytter bransje.

– Som arbeidstaker i dag må du være fleksibel, sier Kjærgård.

Fremtidens arbeidstakere må kunne mer enn selve faget.

Ifølge Kjærgård er det viktigste å ha med seg som arbeidstaker trygghet i usikkerheten. Han mener samfunnet er i en sånn endring at man må leve med usikkerhet. Man må vite hva man gjør når man ser at man kanskje må skifte jobb.

Vekst av karrieresentre

– Vi har en sterk økende pågang av kunder og det fortsetter å øke, sier Per Christian Lervik, rådgiver ved Papirbredden karrieresenter i Drammen, et av flere karrieresentre som det er blitt flere av i landet.

Ifølge Lervik er interessen for karriereveiledning stor i alle aldersgrupper. Hans erfaring stemmer med resultatene i Kjærgårds undersøkelse.

Per Christian Lervik

I ENDRING: Ifølge Per Christian Lervik, rådgiver ved Papirbredden karrieresenter i Drammen må unge mennesker være klar over at arbeidslivet er i endring.

Foto: NILS MAUDAL

– I det store bildet er det stadig flere som utdanner seg opp til flere ganger, sier han.

Trygge valg

Ifølge Lervik er det eneste som nå er sikkert i arbeidslivet at det handler om endring og omstilling og at det endrer seg i raskere takt enn tidligere.

– Man må ha kompetanse til å ta gode valg og kjenne mulighetene. Man må vite hvem man er og hva man passer til, sier han.

– Er det noen yrker som er helt trygge?

– Det er det mange som spør om, ler han. I helse, pleie, omsorg og sosialsektoren er det stort behov for arbeidskraft. I framtiden vil samfunnet verdsette den gode læreren og i sikkerhetsbransjen vil det være behov for vektere, politi og fengselsbetjenter.