Hopp til innhold

– Forferdelige boforhold

KRØDSHERAD (NRK): Tette doer, dusjer uten varmtvann og altfor liten plass til hvile, matlaging og spising, var realiteten til rundt 80 polakker på en gård i Krødsherad. I forrige uke stengte kommuneoverlegen brakkeriggene.

Tett vask

– De sanitære forholdene var elendige, sier kommuneoverlegen.

Foto: Gunnar Hjorth

Da kommunelegen inspiserte gården, oppdaget han at det bodde opptil åtte personer på ett rom. Ventilasjonen var dårlig, og kjøkkenet var i et partytelt uten vann, skriver Nationen. Arbeiderne jobber som jordbærplukkere og bodde i brakkeriggene.

– Jeg skammer meg over forholdene de bodde under. Det var forferdelig. Mennesker fortjener ikke å bo under slike forhold, spesielt når de gjør en god jobb for denne bonden, sier kommuneoverlege Gunnar Hjorth til NRK.

Hjorth besluttet derfor å stenge jordbærbondens brakkerigg.

Kjøkken ute i partytelt

Slik så arbeidernes kjøkken ut.

Foto: Gunnar Hjorth

– Flere av dodørene kunne ikke lukkes

Ifølge Hjort var kjøkkenmulighetene, spisemulighetene, hvilemulighetene og de sanitære forholdene dårlige.

Kjøkkenredskapene befant seg på forskjellige rom fordi det ikke var plass på kjøkkenet, og det var altfor trangt om plassen. Flere av toalettene var uten dører som kunne lukkes, og ett av dem var tett og overfylt, flere dusjer var uten varmtvann.

– Jeg ville ikke latt hunden min bo under sånne forhold engang. Jeg synes det var forferdelig rett og slett, sier Hjorth.

Uverdige boforhold

Arbeidstilsynet konkluderte tidligere i sommer med at brakkene ikke var egnet som boliger.

Foto: Gunnar Hjorth

Føler seg uthengt

Jordbærbonden sier til NRK at han synes det er merkelig at kommunen kommer på befaring nå som det bare er en uke igjen av sesongen. Han mener kommunen kunne ha kommet før sesongen startet slik at utbedringene kunne ha vært utbedret til sesongarbeiderne kom til Norge.

Gårdbrukeren innrømmer at den ene brakken ikke var bra, men sier at han føler at han skulle tas. Han forteller at han hadde planer om å skaffe tre nye bo- og sanitærbrakker.

Arbeiderne bor nå i private leiligheter. Hva gårdseieren skal gjøre med boliger for sesongarbeiderne til neste år, vet han ennå ikke.

– Jeg er avhengig av sesongarbeiderne, så noe må jeg gjøre, sier han.

Fikk varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet, brannvesenet, el-tilsynet og kommunen gjennomførte et uanmeldt tilsyn 3.juli, opplyser Kjell Haugen, regionsdirektør i Arbeidstilsynet.

– Vi ga et varsel om pålegg med frist 29. juli.

– Var dette et tilsyn på bakgrunn av tips?

– Vi fire institusjonene besøker ikke alle boliger og gårder i Krødsherad, det har vi ikke kapasitet til, så jeg vil tro det ligger noe bak.

Arbeidstilsynet konkluderte med at det ikke var fare for liv eller helse, men at brakkene ikke var egnet som boliger. Kommuneoverlegen valgte senere å stenge brakkeriggen.

Mattilsynet var med da kommuneoverlegen gjennomførte tilsyn. De hadde ikke noe å utsette på selve produksjonen.

Brakke på gård i Krødsherad

Her inne bodde rundt 80 sesongarbeidere.

Foto: Anette Skafjeld / NRK