Hopp til innhold

– Den viktigste miljøinnsatsen gjør du selv

LIER (NRK) – Miljødebatten har blitt for høytsvevende. Jeg har mer tro på det hver enkelt gjør hjemme, sier miljøentusiast i Lier.

Nina Johnsen

Det ligger mye miljøbevissthet i hvilken mat man velger, mener Nina Johnsen.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Det er langt fra klimatoppmøtet i Paris til Sylling i Lier. I Paris sitter verdens toppledere samlet for å forhandle om en avtale som skal begrense klimagassutslippene. Tidligere forsøk på å få i havn slike avtaler har vist seg å være krevende.

Nina Johnsens hus

Det er langt fra Paris til Sylling.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Ved et romslig spisebord i Sylling sitter Nina Johnsen og snakker om miljøvern. I alle år har hun levd på lag med naturen og kjempet miljøets sak som lokalpolitiker i Lier. Hun deler gjerne noen gode råd om hvordan vi kan bli mer miljøbevisste i hverdagen.

– Det er ikke sånn at alle miljøbevisste er ekstreme. Alle kan få til noe, og alle monner drar, sier Nina Johnsen.

Oppvarming

– Jeg er opptatt av å finne fornybare energikilder til å varme opp huset. Her i huset har vi to vedovner med vanntanker over. Vannet varmes opp og brukes som vannbåren varme i gulvene.

Nina Johnsen

Vedovnen varmer opp vannet til det vannbårene opplegget i huset.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Har du ikke en eneste elektrisk ovn i huset?

– Vi har en liten på den gamle doen oppe. Soverommene har vi ingen oppvarming. Der kan man bruke en god, gammeldags varmeflaske, sier hun.

Spar strøm og vann

– Jeg har alltid reagert på at folk nærmest må ha selvlysende hus. Jeg mener man skal skru av lysene. I Norge har vi vært heldige med billig strøm, men det er fint å være nøysom med både strøm og vann.

Ikke oppdra barn til shopping

– Småunger har ingenting på kjøpesentre å gjøre. Spesielt i disse juletider ser jeg mange sutrete barn i butikkene. Ta dem heller med ut i naturen. Lærer de å bruke mye tid på å shoppe, tar de det med seg inn i voksenlivet.

Kjøp kvalitet og reparer

– Nå sitter vi i spisestuen til min gamle mormor som er fra 1920-tallet. God kvalitet varer lenge. Av og til må jeg lime sammen stolene med trelim, men det går veldig fint. Jeg ville ikke byttet dem ut med noe.

Spisestue

Mormorens gamle spisestue fra 1920-tallet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Let i skapet

– Spesielt vi kvinner liker å pynte oss. Tror man at man trenger noe nytt å ha på seg til julebordet, bør man rydde i skapet først. Kanskje man finner noe man ikke har sett på mange år, men som fortsatt kan brukes.

– Er man virkelig lei av ting, eller det ikke passer lenger, gi det til gjenbruk! Det du er lei av, kan være fint for en annen. Jeg grøsser når jeg ser hva folk kaster.

Mat

– Før i tiden spiste vi stek bare på søndager og hadde rimeligere mat resten av uken. Nå kan vi spise biff hver dag hvis vi vil. Vi spiser altfor mye kjøtt. Her i huset spiser vi mye grønnsaker, og det er kortreist mat fra Lierdalen. Vi kjøper aldri ferdigmat med masse emballasje, og plasten på grønnsakene skulle jeg gjerne vært foruten.

Nina Johnsen

Nina Johnsen har vært miljøbevisst hele livet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Fritidsaktiviteter

– Altfor mange drar langt av gårde på trening og helsestudio. Bli glad i nærmiljøet og bruk det til trening. Den er gratis, og det er miljøvennlig å gå i marka.

Gaver

– Jeg har nok alltid vært den sære tanta som har gitt ullundertøy til jul, men det er fint å gi nyttige og varige gaver. Opplevelser kan også være fine gaver.

Vær bevisst!

– Jeg tror man kommer veldig langt med å være bevisst. Tenk selv og ikke fullt så mye på hva myndigheten sier hele tiden. Det beste er å finne ut selv hva man kan gjøre for å være miljøbevisst, sier Nina Johnsen.

Flere nyheter fra NRK Buskerud