Hopp til innhold

Gravide blir glemske og sure

Ny forskning viser at gravide ikke bare blir i dårligere humør - de husker også mindre enn andre.

Gravid

De med bolle i ovnen var i verre humør, og hadde mer angst og større risiko for å pådra seg depresjoner. Men denne tendensen avtok heldigvis etter fødselen.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Ammetåka er et velkjent fenomen. Men nå viser nye forsøk at hukommelsessvikten er tydelig allerede fra andre trimester av svangerskapet, skriver Forskning.no .

Forskerne ved Bradford Institute for Health Research utførte fire forskjellige forsøk på 23 vordende mødre og 24 andre kvinner, og forsøkte å finne svar på om graviditet har noe å si for å huske hvor ting er plassert i rommet.

Forskningen viser at blivende mødre kan oppleve redusert evne til romlig hukommelse. Og dessverre fortsetter problemene i minst tre måneder etter fødselen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dårligere humør

Forskerne testet hvor godt kvinnene husket mønster og steder de hadde sett, hvor lett de kunne planlegge bevegelser i rommet, og hvor gode de var til å lære regler.

Vitenskapsfolkene målte også generell arbeidshukommelse, oppmerksomhet, humør, angst og hormonnivåer hos deltagerne.

De gravide klarte seg dårligere på rom-testene i både andre og tredje trimester, og ved en test tre måneder etter fødselen.

Kvinne med hendene på magen

Forskningen viser at kommende mødre kan oppleve redusert evne til romlig hukommelse. Og dessverre fortsetter problemene i minst tre måneder etter babyen har kommet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

De med bolle i ovnen var også i verre humør, og hadde mer angst og større risiko for å pådra seg depresjoner. Men denne tendensen avtok heldigvis etter fødselen.

- Dette antyder at hormonpåvirkning kan ha skylda, sier forsker Diane Farrar ved Bradford Institute for Health Research.

Hormonene har skylden?

Det er usikkert hva som har skylden for at hukommelsen svikter.

Hjernedelen hippocampus styrer spesielt vår romlige oppfattelse. Hvis hormonnivåene endres, slik som under graviditeten, kan nok dette påvirke måten hippocampus fungerer på, tror forskerne.

Forandringer i humøret og økt angst kan også påvirke hukommelsen.

- Nå trengs det mer forskning for å identifisere de nevrologiske effektene av graviditet for å peke ut retningen for framtidig forskning og å skaffe informasjon for kvinner og de som er involvert i svangerskapsomsorg, sier forsker Farrar i følge Forskning.no.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)