Hopp til innhold

Dette er svineinfluensa

Symptomer, smittekilder og hvordan man beskytter seg mot sykdommen.


  • Svineinfluensa er en luftveisinfeksjon hos gris som er forårsaket av influensavirus som skiller seg fra dem vi finner hos mennesker. Utbrudd av svineinfluensa hos gris har aldri vært påvist i Norge. Smitte fra syk gris til menneske kan forekomme. Smitte fra menneske til menneske har hittil vært sjeldent.
  • Symptomer ved svineinfluensa ligner symptomer på vanlig influensa, som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet. En del av pasientene har rapportert diaré og oppkast. Fra Mexico meldes det om symptomer som ligner alvorlig lungebetennelse. I likhet med vanlig influensa, kan svineinfluensa forverre en underliggende kronisk sykdom.
  • Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker. Kontakt med smittet gris eller miljø som har svineinfluensavirus (bondegårder med gris, grisebinger hvor smittet gris har vært osv.)
  • Tiltak som kan hindre spredning av viruset: Vask hendene ofte med såpe og vann, spesielt hvis du hoster/nyser. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive.
  • Begrens nærkontakt med syke personer, dekk til nese og munn med et papirlommetørkle når du hoster eller nyser, og kast lommetørkleet rett etter bruk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)