Hopp til innhold

Partisanene i Finnmark

Under annen verdenskrig deltok mange finnmarkinger som partisaner på sovjetisk side i kampen mot tyskerne. Partisanenes innsats ble ikke anerkjent før på 1980-tallet. Hør historier om tap, overvåkning og mistenkeliggjøring her.

Kiberg i 1966
Foto: Scanpix / SCANPIX

Kiberg er ett av de største tettstedene i Vardø kommune. Kiberg ligger cirka ti kilometer sørvest for Vardø by og like sør for Kibergneset som er det østligste punktet på fastlandet i Norge.

"Den glemte krigen"

Etter tyskernes okkupasjon 1940 dro mange fra Kiberg til Sovjetunionen der i alt 45 mann tjenestegjorde i Den røde hær. De ble sendt tilbake til Norge for å samle inn opplysninger om tyskernes aktiviteter i Finnmark og rapporterte siden til Murmansk.

Dette resulterte blant annet i at 80 tyske lasteskip ble sporet opp og senket av sovjeterne.

Tap og mistenkeliggjøring

Kun 18 av de 45 som lot seg verve overlevde krigen. En av disse ble igjen i Murmansk etter 1945, de 17 andre flyttet tilbake til Kiberg, som ble kalt «Lille Moskva». Mange av de som overlevde ble mistenkeliggjort og overvåket i den kalde krigens Norge.

LYTT: Partisanene i Finnmark. Ved Knut Eirik Olsen. Fra 27. september 1983. Medvirkende: Kjell Fjørtoft, Thorleif Utne og Håkon Sneve.

Håkon Sneve var medlem av Norges Kommunistiske Parti og en av 45 nordmenn som i 1940 reiste til Murmansk og fikk opplæring i etteretningsarbeid.

LYTT: Håkon Sneve om partisanvirksomheten i Finnmark. Fra 28. september 1983.

Anerkjennelse

Sommeren 1983 la Kong Olav ned en krans i Kiberg ved minnesmerket for
partisanene.

Kong Harald ved partisanerbautaen i Kiberg i 1992

Kiberg 3. august 1992: Kong Harald holder tale ved partisanerbautaen.

Foto: Aaserud Lise / Scanpix

- En stor anerkjennelse av det arbeidet som Finnmark-partisanene har nedlagt, og for at de var villige til å ofre livet sitt for vår frihet, sa Thorleif Utne, partisan og veteran fra Kiberg, i september 1983.

3. august 1992 holdt kong Harald en tale i Kiberg der han på nasjonens vegne beklaget den måten norske myndigheter behandlet partisanene i Finnmark på etter krigen.

- Partisanenes historie er bare ett eksempel på at vi ikke har hatt full forståelse av hva som kjedde i Nord-Norge under krigen, sa historiker og forfatter Kjell Fjørtoft til Aftenposten i 1990.

LES MER: Motstandskamp og sabotasjeaksjoner i Norge under annen verdenskrig

(NRK, Store norske leksikon, Scanpix, Atekst)