Hopp til innhold

Et kultprogram tilbake på NRK P2!

Mytekalenderen er et daglig kåseri og tar for seg en myte, en mytisk person eller en skjebnesvanger hendelse som har skapt myter − tilknyttet datoen.

Stonehenge, nær Salisbury, England.
Foto: Matt Dunham / Scanpix/AP

Mytekalender hver dag i 2010!

Er det virkelig sant at orkestret spilte ”Nærmere deg, min Gud” på Titanics dekk i det båten sank 15. april 1912? Hvem er den evige jøde, og hvor kommer han fra? Hvorfor holdt Vatikanet en av åpenbaringene i Fatima i Portugal hemmelig i så mange år? Hvorfor skrek guden Pan så høyt at de som hørte skriket, ble så slått av skrekk at den tilstanden alltid senere ble kalt panikk? Og hvorfor er det ikke bare én, men mange guder som er født av en jomfru og senere døde og gjenoppsto?

Primstav fra 1707

Primstav fra 1602.

Foto: Ukjent / Scanpix

Temaene er hentet fra de klassiske mytologiene i Hellas og Roma, indiske religioner, kinesisk folklore, japansk eventyrtradisjon, amerikanske indianeres regndans, moderne vandrehistorier og litteraturhistorien. Men også banebrytende vitenskapelige oppdagelser og primstavens merkedager har sin plass, som kirkens helgener og ulike religionsstiftere. Felles for alle er at de har skapt seg en plass i vårt felles minne − gått inn i kulturhistorien som en del av fortellertradisjonen. Noen av mytene finner vi i nye forkledninger. Hva er deres opprinnelse, og hvorfor har de endret seg i tidens løp?

Mytekalender på nett ser du her

Mytekalenderen begynte på NRK P2 i januar 2005. Tanken var at den skulle være et alternativ til eldre programposter som morgenandakten eller ”Ord for dagen”, målet var et lite stykke funderende alvor på morgenkvisten med tilknytning til kulturhistorien og til ettertanke, som kontrast til den daglige dose nyheter og aktualiteter.

Elsket musikstykke

Antonio Vivaldi. Karikatur av Pier Leone Ghezzi. (Roma 1723)

Antonio Vivaldi. Karikatur av Pier Leone Ghezzi. (Roma 1723)

Kjenningsmelodien, første sats av Vivaldis fagottkonsert i e-moll, (framført av fagottist Klaus Thunemann med orkesteret I Musici, Phillips 475 232-2, CD2, spor 13), ble ganske snart en elsket musikkbit for P2s trofaste morgenlyttere. Etter noen uker fikk programmet svært mange lyttere. Noe senere opplyste daværende programsjef at dette var blitt programmet med flest lytterhenvendelser i kanalens historie.

Terje Nordby har nå gått gjennom hele arkivet med mytekalendere, revidert, forbedret, justert og dessuten produsert mange helt nye programmer. Formen er beholdt, det samme er kjenningsmelodien.

Terje Nordby

Terje Nordby

Terje Nordby har laget Mytekalenderen

Foto: Ukjent

ble født i Nord-Odal i 1949, og bodde en årrekke i Hellas før han i 2003 flyttet tilbake til Oslo. Han var Tramteatrets faste forfatter og arbeidet på 90-tallet som selvstendig og prisbelønnet dramatiker for scene, radio og fjernsyn med oppføringer på norske og utenlandske teatre. Han har også skrevet revy og satire, som fjernsynsserien ”Nikkerne” − og bidro i ti år regelmessig til ”Hallo i uken”. De siste årene har Nordby, foruten å ha produsert større serier om fortellertradisjoner og mytologi for radio, vært foredragsholder, teaterinstruktør og skuespiller, skrevet bøker om myter og i grenselandet mellom mytologi og fiksjon.

Kommentarer og spørsmål kan du rette til terje.nordby@nrk.no

Klassisk og spennende mytologi med Terje Nordby får du i Mytekalenderen, hver eneste dag i 2010, kl. 10.50. (Mandag til torsdag får du programmet også i P2s Blå mix, kl. 22.20. Fredag og søndag er det kveldsreprise kl. 21.50.)

Hør NRK P2 direkte her