Hopp til innhold

Max Manus

Max Manus var en av de mest profilerte motstandsmennene og sabotørene i Norge ved siden av blant andre Gunnar "Kjakan" Sønsteby. Hør Manus selv fortelle om okkupasjonstiden her!

Max Manus var motstandsmann, sabotasje-eksperten og medlem av Kompani Linge
Foto: SCANPIX

Eventyrlige Max

Max Manus liv var som et eventyr, men ikke uten prøvelser. Han ble landskjent for sin innsats under annen verdenskrig. Mindre kjent er hans turbulente liv før og etter krigen, som sjømann, vagabond, selger og direktør.

SE VIDEO: Eventyrlige Max Manus. Mannen og myten. Et program av Bjørn Benkow. Sendt 8. april 1996

Dette er ditt liv

I august 1985 sto Manus igjen i sentrum da han ble 'kidnappet' av NRKs Harald Tusberg i en politikontroll på Billingstadsletta i Asker utenfor Oslo, for så å bli tatt med til Fjernsynshuset på Marienlyst. Der ventet mange gode venner og bekjente som hadde spilt en rolle i livet til Manus.

SE VIDEO: Dette er ditt liv - Max Manus. Programleder: Harald Tusberg. Sendt 31. august 1985

The Norwegian resistance movement

Motstandsbevegelsen i Norge vokste frem i løpet av sommeren 1940. Hør Max Manus og Jan Baalsrud fortelle om erfaringer fra tiden i Kompani Linge. Intervjuet ble gjort i 1951.

LYTT: Max Manus og Jan Baalsrud (på engelsk) om krigens første tid og motstandsbevegelsen. Opptak fra 18. september 1951

LYTT: Max Manus og Jan Baalsrud (på engelsk) om Kompani Linge og livet etter krigen. Opptak fra 18. september 1951

Fra okkupasjonen (del 1)

Her hører du Max Manus, Oluf Reed Olsen og flyveren Bernt Balchen snakke om samarbeidet mellom Hjemmefront og Utefront under krigen. Det fortelles om den første organiseringen av Hjemmefronten, trening i etterretningstjeneste, fallskjermhopping og om innflygning (dropping) av agenter til Norge, der særmeldinger i radio var meget viktig for å formidle kontakt med agenter langs kysten.
Programmet er fra 1957.

LYTT: Max Manus, Oluf Reed Olsen og Bernt Balchen forteller om samarbeidet mellom Hjemmefront og Utefront under krigen, dropping av agenter, særmeldinger med mer

Max Manus i 1971
Foto: Knai, Vidar / SCANPIX

Fra okkupasjonen (del 2)

Motstandsmannen Max Manus fortalte i 1957 om de mange sabotasjeaksjonene som ble utført av motstandsbevegelsen under okkupasjonen av Norge. I annen del av programmet ”Fra okkupasjonen” kan du høre om flere av disse, deriblant om aksjonen mot troppeskipet Monte Rosa, der Max Manus og Gregers Gram gjemte seg under en kai i to døgn. I råttent vann som dannet giftige gasser, sammen med vannrotter store som katter, trosset de kulden for å utføre sabotasjeaksjonen mot det tyske skipet. Programleder: Bernt Balchen.

LYTT: Max Manus forteller om sabotasjeaksjoner under okkupasjonen, blant annet om aksjonen mot troppeskipet Monte Rosa, der Manus og Gregers Gram gjemte seg under en kai i to døgn

Aldri mer 9. april

I Nitimen 9. april 1965, 25 år etter okkupasjonen, fortalte Max Manus om hvordan han opplevde den skjebnesvangre dagen og hvordan vi ikke må glemme våre forpliktelser og løftet vi ga: "Aldri mer 9. april".
Programleder: Johan Vigeland.

LYTT: Max Manus om hvordan han opplevde 9. april 1940

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drøbak 1952: M/S Donau, som ble senket av Max Manus under krigen, heves.

Fangetransportskipet M/S Donau ble senket av Max Manus og Roy Nielsen under krigen. Den 11. april 1952 ble skipet hevet av det tyske bergingsselskapet Bugsier. Skipet ble brukt til å frakte jøder til Tyskland under krigen, men var da det ble senket i bruk som transportskip for tyske soldater. Etter hevingen ble skipet tauet til Akers Mekaniske verksted og lagt i dokk der. Skipet fikk siden navnet Bergensiana.

Foto: Svensson, Per / SCANPIX

Om sabotasjeaksjonene i Oslo

Den filmaktuelle motstandsmannen Max Manus forteller om sabotasjeaksjonene i Oslo under krigen. Blant annet får vi høre om den dramatiske sprengningen av det tyske troppetransportskipet "M/S Donau" og aksjonen mot Arbeidstjeneste-kontoret i Kirkeveien sammen med Gregers Gram. Programleder for dette programmet fra mai 1970 er Leif B. Lillegaard.

LYTT: Max Manus forteller om sabotasjeaksjoner i Oslo under krigen, blant annet sprengningen av det tyske troppetransportskipet "M/S Donau" og aksjonen mot Arbeidstjeneste-kontoret i Kirkeveien sammen med Gregers Gram

Med eplenikkers og fortid på skauen

Hvordan ser de som var med i motstandsbevegelsen på det samfunn som har vokst fram gjennom de siste tretti åra?
Programleder Jan Birger Arentz. Fra 1977.

LYTT: Max Manus forteller om sprengningsaksjoner mot tyske skip i Oslo under andre verdenskrig og om sin deltakelse i Finlandskrigen. Veteranene Axel Torvald Martinsen og Torolv Solheim forteller det gode kameratskapet som ble skapt under motstandskampen

Last ned en lydguidet tur på Akershus festning

Hør om sabotasjeheltene Max Manus og Ragnar Sollie, også kalt Pelle, lederen for sabotørene i Pellegruppa. Begge hadde en tilknytning til festningen, eller havnen like ved, under krigen.

Du får høre om hvordan sabotasjegruppene opererte, hva de risikerte, om Max Manus og Pellegruppas skipssabotasje nede på havnen og om sabotasjen for å hindre tyskerne i å mobilisere norsk ungdom.

Turen starter midt på festningsplassen, i enden av Kirkegata.

Les mer og last ned 'Krigens sabotører' på www.osloturer.no! En lydguidet tur om aksjonistene fra annen verdenskrig. Turen er et samarbeid mellom NRK og Tove Rodahl

Du kan også laste ned turen som Podkast fra NRK Gull - lytt direkte eller last ned!

ALT OM: Motstandskamp og sabotasjeaksjoner

Max Manus og Tikken Manus i 1995

Oslo 1995: Motstandsmannen Max Manus har gitt ut biografien 'Mitt liv'. Her fra pressekonferansen sammen med sin kone Ida Nikoline 'Tikken' Manus.

Foto: Richardsen, Tor / Scanpix