NRK

Barn

Å si sin
mening!

Super er NRKs univers for barn 2 til 12 år, og gir barn norsk innhold på tv, radio og internett. I Super-universet er barna synlige og deres stemmer høres.

Meninger

NRK Super gir barn mulighet til å danne seg meninger og komme til orde. Via blogger og nettmøter på Supers nettsider slipper barna til, mens mye av innholdet på tv-kanalen bidrar til kunnskap og refleksjon. NRKs nyhetssendinger for barn har som mål å forklare nyheter slik at barn forstår og kan sette nyheter inn i en sammenheng. Dette ble spesielt viktig i forbindelse med hendelsene 22. juli. Redaksjonen i «Supernytt» ble i all hast kalt hjem fra ferie og laget sendinger med informasjon og forklaringer for barn og foreldre. Et intervju med spesialpedagog Jon-Håkon Schultz ble et viktig element i dekningen. «Supernytt Ekstra» ble sendt flere ganger 23. og 24. juli på tv. Det var også tilgjengelig på nettet. Hovedbudskapet i sendingen var at terroristen var tatt og at barn var trygge.

Supernytt

«Programmet viser at man kan kommunisere med barn om alt, bare det gjøres på en tilrettelagt måte. Dette krever kompetanse, klokskap og mot, noe dere i Supernytt har vist at dere har» Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna 25.august 2011

nrksuper.no

Holdningskampanjen BlimE! var synlig i NRK Super gjennom hele 2011. Kampanjen har som formål å inspirere alle barn til å se hverandre og bry seg om hverandre under slagordet ”Si hei, vær en venn. BlimE!” I løpet av det ene året kampanjen har pågått, har mer enn 370 000 barn gått inn på Supers nettsider og bestilt armbåndet som symboliserer at de støtter BlimE-budskapet. I årets BlimE-uke i oktober fikk barn lære ”Si hei, vær en venn. BlimE!” på flere ulike språk. Nettdramaet MIA har vart i to år og har blant annet handlet om å begynne på ungdomsskolen, å få et nytt søsken, karakterpress, religion, maktkamp i vennegjengen og det å bli forelsket i en av samme kjønn. Nettformatet gir en unik kontakt med målgruppa. Seerne bruker bloggsidene til å diskutere og kommentere handlingen, og innspillene deres er viktig inspirasjon og rettesnor i utviklingen av serien. I løpet av 2011 ble en langfilmversjon av MIA vist på kino i Bergen, etter at MIA-fans hadde stemt på hvilken by de ønsket skulle få kinovisningen.

Historier

Sam Eghtedari «Megafon» er et dokumentarprogram for de eldste barna. Et av «Megafons» mål er å speile den verden som barn vokser opp i, for dermed å styrke barns selvfølelse og gi næring til empati for andre. Megafon forteller et stort spekter av historier om oppvekst i Norge; alt fra å miste en pappa i krig – til å nå sin største drøm som turner. Flere av årets «Megafon» programmer har handlet om minoriteter i Norge. I løpet av 2011 er det blant annet laget programmer om en gutt fra Rom-folket, om menstruasjonsfeiring i Sri Lanka, en gutt fra Tsjetsjenia som driver med boksing, en jente adoptert fra India og en dokumentar om et fotballag med 7 forskjellige nasjonaliteter. I tråd med NRKs overordnede strategi er Super opptatt av at både programledere og deltagere i programmene skal speile et multikulturelt Norge.

Samson på reise

Målform

NRK Super prioriterer bruk av nynorsk og dialekter ved dubbing av serier og ved rekruttering av programledere. En stor del av dubbingen gjøres av dubbingselskaper som har spesialisert seg på bruk av nynorsk språk. Boka «Vaffelhjarte» er skrevet på nynorsk og produksjonen av dramaserien med samme navn ble lagt til Runde på Vestlandet der folk snakker dialekter som ligger nært opp til nynorsk. Begge hovedrolleskuespillerne er hentet fra lokalmiljøet og snakker sin egen dialekt. De fleste voksenrollene er besatt av skuespillere som snakker dialekt.

Vaffelhjarte

«Vi trenger slike fortellinger som både berører og begeistrer oss på
tvers av alder» Daglig leder Øystein Samnøen i Barnevakten om «Vaffelhjarte»

Seriene på NRK Super spilles inn rundt om i landet. Tuva fra Tarva er en dramaserie om en jente fra øya Tarva i Sør-Trøndelag. Innspillingen er gjort med lokale barn og voksne.

Dokumentarserien «Klart eg kan», produseres av NRK Sogn og Fjordane, og sendes både på radio og tv. Serien handler om barn som står overfor utfordringer, og viser hvordan de mestrer disse. De medvirkende barna kommer hovedsakelig fra fylket. I Tromsø lages «Kråkeklubben» som er en ny naturserie for de minste barna. «Kråkeklubben» har fokus på naturen i nærområdet der barna beveger seg til daglig.

Kråkeklubben

Funksjonshemmede

NRK Super ønsker å integrere barn med funksjonshemminger i programmene på en naturlig måte. En av birollene i «Vaffelhjarte» har Downs syndrom, og ett av programmene i «Megafon» har satt fokus på hvordan det er å ha søsken med Downs syndrom. Dokumentarserien «Sånn er jeg, og sånn er det» viser hverdagen til barn med ulike funksjonshemminger. NRK Super har ukentlige sendinger for døve.

Skjermet innhold

Hele Super-universet er et trygt barneunivers, kun med innhold ment for barn i målgruppen 2-12 år. Når barn ser eller søker etter videoer i nett-tv-spilleren på nrksuper.no, vil de kun få tilgang til programmer som er ment for målgruppen 2-12 år. På Barne-TV-sidene er toppmenyen borte, og muligheten for å rote seg bort er redusert. Alle skriftlige kommentarer fra brukerne blir gjennomlest før de legges ut på nettsidene. På denne måten vil ikke sjikane, upassende språk og annet innhold som ikke er ment for barn, bli publisert.

Publikum

NRK Super er Norges mest populære tv-kanal for barn med 41 prosent markedsandel i sin sendeflate fra kl. 0630-1930. Kanalen har tatt en stadig høyere andel av barnas tv-seing siden oppstart 1. desember 2007. Kanalen øker både blant små barn 2-6 år og store barn 7-12 år, men andelen er betydelig høyere blant de minste. Noe av årsaken er at store barn sprer tv-seingen på flere kanaler, og de har større tilgang til PC, tv-spill og egne mobiltelefoner som de også bruker mye tid på. Utenlandskproduserte tv-serier for barn utgjør omtrent 75 prosent av innholdet på NRK Super. De siste årene har Super fokusert på innkjøp av færre og bedre serier for de store barna, som kan sendes daglig hele året. Noen av suksessene blant de store barna i 2011 er iCarly, Danseakademiet og Spionligaen, som går etter skoletid på hverdager og i helgen.

NRK Super har også et radiotilbud for barn. Radio Super på NRK P1 sendes kl. 18.30-19.00 alle hverdager og lørdag kl. 19-20. I tillegg kan barn høre Radio Super på nettet hele døgnet og i DAB-sendinger fra kl. 06-21. Det er en utfordring å få barn til å lytte til radio. Daglig dekning for radio blant barn gikk tilbake i 2011. 29 prosent av barn 3-11 år lyttet til radio daglig i 2011.

Statistikk

Barn ser i snitt 99 minutter på TV daglig

Barnestatistikk 1
Kilde: NRK/TNS Gallup

Markedsandeler i gruppen 2-11 år i NRK Supers sendetid (kl.06.30-19.30)

Barnestatistikk 2
Kilde: TNS Gallup TV-meter

Hvordan liker du Supernytt? Blant 7-12 åringer

Barnestatistikk 3
Kilde: NRK Analyse/Synovate

Super på nett Unike brukere pr uke

Barnestatistikk 4
Kilde: Scores

Antall timer med barneinnhold fra NRK-TV i perioden 2007 - 2011

Barnestatistikk 5
Kilde: TNS Gallup TV-meter