Hopp til innhold

– Jeg forlater NDL for å renvaske navnet mitt

Tidligere leder av den høyreekstreme organisasjonen Norwegian Defence League (NDL) sier han trakk seg fordi han vil ta avstand fra Anders Behring Breivik. – Jeg fikk munnkurv av NDL, sier Ronny Alte.

Ronny Alte

Ronny Alte, tidligere leder i Norwegian Defence League, sier han trakk seg som leder fordi han ikke vil støtte en barnemorder.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I går ble det klart at Ronny Alte trekker seg som leder for den antiislamske gruppen Norwegian Defence League (NDL). Årsaken er ifølge ham selv at han ikke får lov å ta avstand fra terrorhandlingene til Anders Behring Breivik.

Ronny Alte
Foto: Yngve Tørrestad / NRK
Ronny Alte
Foto: Yngve Tørrestad / NRK
Ronny Alte
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Jeg gjør dette for å renvaske navnet mitt, og går nå offentlig ut for å si at jeg tar avstand fra denne barnemorderen. Det er rett og slett det han er, sier Ronny Alte til NRK.

Vi treffer 37-åringen hjemme i Stokke i Vestfold dagen etter at han tok beslutningen om å trekke seg.

– Jeg ønsker ikke at media skal trykke mitt navn, og jeg vil aller helst fjernes fra vitnelista.

For Alte er stevnet som vitne i den pågående terrorrettssaken mot Breivik. Hvis han velger å vitne, vil han bruke tiden sin i vitneboksen til å ta avstand fra det massedrapsmannen har gjort.

– Jeg vil ta all den avstand jeg kan fra Breivik, men det mente Admin (red.anm.: ledergruppa i NDL) var feil å gjøre, sier han.

Splittelse

Ronny Alte sier til NRK at han oppfattet det som at ledelsen i Norwegian Defence League var splittet i synet på hva de skulle mene og gjøre i denne saken.

– Er dette et signal om at det foregår en maktkamp i NDL?

– Det vil jeg ikke kommentere, men jeg kan bekrefte at det har vært en splittelse i organisasjonen.

Alte mener han fikk munnkurv av Norwegian Defence League, og at også andre i organisasjonen har opplevd det samme. Flere mener at det er problematisk, ifølge Alte.

– Rekrutteringen øker

Flere har ment og hevdet at rettssaken mot Anders Behring Breivik vil medføre at støtten til det ytterste høyremiljøet i Norge vil gå tilbake. Dette er han uenig i.

– Jeg vil si tvert imot. Vi har hatt en jevn strøm av innmeldinger og jeg får også stadig e-poster tilsendt hvor folk sier de er enige i mye av det som blir sagt i rettssalen.

Han opplever at rekrutteringen øker.

– Jeg opplever at den islamfiendtlige delen av Norge, som pressen liker å definere som den ytterste høyre fløy, opplever en tilvekst.

Anders Behring Breivik

Anders Behring forklarte fredag om drapene på Utøya.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

– Knights Templar finnes

Nettverket Knights Templar, som Anders Behring Breivik har snakket mye om, har også Ronny Alte hørt om. Han vet at det finnes i flere andre land, men mener det har byttet navn.

– Organisasjonen finnes i virkeligheten, men ikke i den versjonen som terroristen sier.

– Hva er Knights Templar i virkeligheten, da?

– Jeg kan ikke nok til å uttale meg om det.

– Er Knights Templer det vi i media liker å kalle en høyreekstrem organisasjon?

– Det kan jeg ikke svare på, for jeg kjenner den ikke så godt. Men jeg tviler på at de er høyreekstreme.

Tror ikke på flere celler

Alte tror imidlertid de to andre cellene, som Breivik mener kan slå til med et angrep mot Norge når som helst, ikke eksisterer.

– Jeg oppfatter det som løgn.

– Eksisterer det organisasjoner i ytterste høyre fløy som har kapasitet til å gjennomføre en voldelig aksjon?

– Nei, jeg tror ikke det. Men det kan nok finnes enkeltpersoner som kan gjøre ting.

NDL blir støttet av English Defence League (EDL) som tidligere har benektet å ha hatt kontakt med Breivik.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.