Hopp til innhold

– Det blir den tyngste dagen til nå

LILLEHAMMER (NRK.no): Norsk Folkehjelp på Hadeland mistet en av sine frivillige på Utøya. I dag får de vite mer om hva som skjedde med Hanne (43).

Utøya.
Foto: Christina Honningsvåg / NRK

– Det er klart jeg gruer meg. Det blir nok den tyngste dagen i hele rettssaken når det første faktaene om brutalitetene skal på bordet, sier Elin Skovly, leder i Norsk Folkehjelp på Hadeland.

I dag, fredag, skal professor ved Nasjonal folkehelseinstitutt Torleiv Ole Rognum ha en introduksjon om de avdøde på Utøya i forbindelse med den pågående terrorrettssaken etter 22. juli.

Representanter fra Folkehelseinstituttet og Kripos begynner deretter med de første obduksjonsrapportene av ofrene på Utøya.

– Tung torsdag

Hanne Fjalestad

Hanne omkom på Utøya under sin innsats for Norsk Folkehjelp.

Foto: Privat

Etter en to dagers pause i terrorrettssaken startet torsdag avhørene av ofre og vitner på Utøya. Simen Brænden Mortensen, medlem av AUF i Hamar, var først ut.

Norsk Folkehjelp følger rettssaken fra rettssalen på Hønefoss.

– Det er tungt å høre mye av det som blir sagt. Torsdag var en tung dag, med de første vitneforklaringene fra Utøya. Det er tøft å høre og tøft å se når folk du kjenner er så preget av hendelsene.

Norsk Folkehjelp har utført førstehjelp på sommerleiren på Utøya i over 20 år, men i fjor sommer kom bare sju av deres åtte deltagere tilbake fra øya. Hanne Anette Balch Fjalestad ble en av ofrene denne dagen, da hun gikk mellom terroristen og ungdommene for å beskytte dem.

– Det blir en veldig spesiell dag for oss. Vi får de harde faktaene på bordet om hva som har skjedd, både med Hanne og andre på Utøya som vi kjente godt, sier Skovly.

Hanne Anette Bach Fjalestrand begravelse

Hanne Anette Bach Fjalestrand jobbet frivillig for Norsk Folkehjelp på Utøya. I august i fjor ble hun begravet etter terrortragedien.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Godt forberedt

Norsk folkehjelp ble i fjor tildelt Frivillighetsprisen blant annet for sin sterke innsats på Utøya 22. juli. Hun beskriver kollegaene i Norsk folkhjelp på Hadeland som en sammensveiset gjeng som prøver å støtte hverandre på både opp- og nedturer. I tillegg er de forberedt på mye av informasjonen som blir lagt fram.

– Vi vet hvilke realiteter som kommer og prøver å forholde oss til dem. Det er nok mange ting som har kommet frem i rettssaken så langt som for andre har vært veldig overraskende og kommet brått på, men som kanskje ikke har vært så ukjent for oss siden vi var der, sier Skovly.

– Gode omgivelser

Selv har de fått bistand fra Distriktspsykriatisk senter. Skovly mener det er til god hjelp å følge rettssaken sammen med andre i rettssalen på Hønefoss.

– Det er veldig gode omgivelser på Hønefoss. Vi er heldige som sitter i en liten rettssal. Det er stort sett de samme folkene som dukker opp hver dag, og vi blir et eget lite samfunn. Vi er heldige som sitter der, er skjerma og kan bruke tida på å ha fokus på de tingene som blir sagt.

Skovly er glad hun og de andre i Norsk Folkehjelp skånes for sidekommentarene som kommer i media.

– Vi sitter for det meste i rettssalen i Hønefoss, og får nok et litt annet perspektiv når vi sitter der enn om man sitter hjemme og følger sidekommentarene.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.